BiH

Dodik poručio Šmitu: Vi ste rušitelj velikog kalibra, idite kući i ugasite svjetlo

Dodik poručio Šmitu: Vi ste rušitelj velikog kalibra, idite kući i ugasite svjetlo
Foto: Dražan Pozderović/Arhiva | Dodik poručio Šmitu: Vi ste rušitelj velikog kalibra, idite kući i ugasite svjetlo

SARAJEVO, BANJALUKA - Iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH danas je saopšteno da im je dostavljeno pismo datirano 27. jula, u čijem prilogu je Odluka o donošenju izmjena i dopuna na Izborni zakon BiH.

"Predmetno pismo smatramo provokacijom i pozivamo se na stav institucija Republike Srpske, kao i stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN, prema kojem vi niste izabrani po Aneksu 10. koji je jedini izvor legitimnog mandata visokog predstavnika, i nemate ovlašćenja ni po Aneksu 10. Niste dobili saglasnost Republike Srpske kao strane potpisnice Aneksa 10", navodi se u Dodikovom odgovoru Šmitu.

Takođe, Dodik podsjeća i "da svi dosadašnji visoki predstavnici, a posebno Šmit koji to nije, nisu imali i nemaju izvršna i naredbodavna ovlašćenja, posebno ne zakonodavna".

"Vaša samoprigrabljena diktatorska ovlašćenja su suprotna ljudskim pravima, ličnim i političkim pravima posebno, Vi rušite princip vladavine prava, Vi ste iznad zakona, iznad Ustava, iznad sudskih odluka, iznad političkih odluka, a posebno iznad odluka donešenih demokratskim procedurama u organima vlasti, posebno organa predstavničke, narodne demokratije u kojima se usvajaju zakoni. Pokazujete prezir prema ovim osnovnim principima, nanosite ogromnu štetu pravnoj i političkoj kulturi", naglasio je Dodik i dodao:

"Vi ste negacije svega, posebno negacija pojma države koju „tako braneći" gazite do dna, da ona više u ustavnopravnom i smislu konstitucionalnih elemenata, a suvereniteta posebno - ne postoji. Vaša, građanine Šmit, posljednja odluka u vezi Odluka kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine to samo potvrđuje i gurate sve u blato iz koga se teško može izaći. U konačnom, Bosna i Hercegovina sa visokim predstavnikom, a sa Vama posebno, postala je nesuverena, neefikasna, kvazi-država, protektorat modernog doba, koja krši ljudska prava i slobode konstituttivnih naroda i građana".

Dodik navodi da Šmitova, nazovi "odluka", kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine ide i korak dalje. 

"Vi udarate svom silinom na ono što predstavlja volju naroda koja se ostvaruje preko izabranih predstavnika u organima vlasti. Po vama je način na koji građani slobodno i neposredno biraju svoje predstavnike samo onaj način koji Vi odredite i Centralna izborna komisija BiH, kojoj dajete sudska i izvršna ovlašćenja inkvizicijskog karektera. Vi čak dajete i političke smjernice kojima usmjeravate ton kampanje, pri čemu ste samo zaboravili i navesti za koga da se glasa na „slobodnim, demokratskim, - ohaerovskim" izborima", dodaje on.

Dodik navodi da Šmit nije samo neovlašteni građanin Šmit, nego da je rušitelj velikog kalibra, te mu poručuje: "Molimo Vas, idite kući, ugasite svjetlo".

"Vi rušite i gazite sva prava, a biračko pravo je jedno od osnovnih ličnih i političkih prava. Izborni sistem u svakoj suverenoj državi je dio opšteg političkog i ustavnog sistema, u njemu su izraženi osnovni ustavni principi i sam politički oblik određenog društva, koji je složeniji i komplikovaniji u složenim pluralnim državama kao što je Bosna i Hercegovina", zaključuje Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije