BiH

Dodik preglasan, traži zaštitu vitalnog nacionalnog interesa

Dodik preglasan, traži zaštitu vitalnog nacionalnog interesa
Foto: N.N. | Dodik preglasan, traži zaštitu vitalnog nacionalnog interesa

​SARAJEVO - Na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović glasali su za pokretanje spora s Hrvatskom zbog izgradnje Pelješkog mosta, ali se tome usprotivio Milorad Dodik, pozivajući se na vitalni nacionalni interes.

"Bilo je i prijedloga oko obustavljanja radova na Pelješkom mostu i otvaranje spora sa Hrvatskom. Komšić i Džaferović su glasali za tu odluku. U formalnom smislu se smatra usvojenom, ali s obzirom da svaki član ima pravo na vitalni interes, ja sam potegao kao srpski član Predsjedništva pitanje vitalnog nacionalnog interesa i objasniću u NS RS-u zašto to nije dobro", kazao je Dodik nakon sjednice Predsjedništva.

Dodik je naglasio da za razliku od Džaferovića i Komšića smatram da BiH sa Hrvatskom treba da gradi prijateljske odnose, tim prije jer Republika Srpska ima interes za izgradnju mosta na Savi kod Gradiške.

On je ocijenio da je ponašanje Džaferovića i Komšića kontraproduktivno i izrazio nadu da će Narodna skupština Republike Srpske prepoznati interese Srpske i ovu odluku proglasiti nevažećom, tim prije jer se zna da je EU donirala sredstva za Pelješki most i da je kineski izvođač pouzdan partner.

Dodik je najavio da će o ovim pitanjima javnost biti obaviještena u zaključcima sa sjednice.

Savjet ministara nije odgovorio izazovima migrantske krize

Dodik je izjavio da je Predsjedništvo danas zaključilo da BiH neće biti baza za smještaj migranata i ocijenilo da je ponašanjem Savjeta ministara u tehničkom mandatu usložnjena situacija u vezi sa ovim problemom.

"Predsjedništvo BiH konstatuje da Savjet ministara /u tehničkom mandatu/ ni na ponovljeni zahtjev Predsjedništva nije dostavio sveobuhvatan i detaljan plan konkretnih mjera i aktivnosti koje je potrebno preduzeti radi rješavanja migrantske krize u BiH", rekao je Dodik novinarima u Sarajevu nakon sjednice Predsjedništva.

Prema njegovim riječima, Predsjedništvo BiH smatra da je, usljed ovakvih postupaka Savjeta ministara u tehničkom mandatu, usložnjena situacija u BiH u vezi sa migrantima.

Dodik je najavio da će Predsjedništvo BiH pokrenuti razgovore sa nadležnim organima Srbije i Crne Gore s ciljem rješavanja pitanja ilegalnih migracija.

"Predsjedništvo BiH poziva nadležne nivoe vlasti da se aktivno uključe i pomognu u rješavanju pitanja migranata u Unsko-sanskom kantonu", prenio je Dodik novinarima zaključke Predjsedništva BiH o migrantskoj krizi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije