BiH

Pratite nas na Google news

Dodik se sastao sa predsjednikom Moldavije

Dodik se sastao sa predsjednikom Moldavije
Foto: Twitter | Dodik se sastao sa predsjednikom Moldavije
Srna

MINSK - U Minsku su se danas sastali srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Moldavije Igor Dodon.

Dodonje je rekao da je situacija u njegovoj zemlji složena i da je zemlja podijeljena između Rusije i EU.

"Uvijek sam govorio da nećemo nastupati ni za Ruse, ni za Amerikance, već za svoju zemlju - Moldaviju, a od njih ćemo uzimati ono što je najbolje", istakao je Dodon na sastanku.

On je naglasio da njegova zemlja ne želi u NATO savez. 

"Moja stranka (Socijalistička stranka) koja je pobijedila na izborima je za Rusiju, a protiv NATO. Našli smo zajednički jezik sa partijom koja je protiv Rusije a za NATO, i stavili smo moratorijum na sukobe. Ovakvu valst podržava 80 odsto stanovništva u Moldaviji. Nastavićemo sa putem u EU, ali nećemo u NATO i imaćemo dobre odnose sa Rusijom, EU i Amerikom. Ovaj naš konsenzus podržava i EU i Rusija. Takvog primjera nema u regionu", rekao je Dodon. 

On je dodao da će ovaj konsenzus koji su postigli sačuvati bar nekoliko godina i poželio da i BiH postigne konsenzus kada je riječ o EU i NATO integracijama.  Dodik je rekao da je u BiH situacija još složenija - tri naroda, tri vjere i snažno prisustvo međunarodnog faktora sa visokim predstavnikom. 

"Moratorijum koji je postignut u Moldaviji je dobra priča. I mi u BiH moramo krenuti u rješavanje mnogih pitanja. U BiH još nije formiran Savjet ministara, tu postoji zastoj, ali konture se naziru i nadam se da ćemo neka pitanja u vezi s tim brzo završiti", rekao je Dodik.  On je naglasio da je stanje u BiH, uprkos svemu, stabilno i da nema posebne nestabilnosti, napomenuvši da je BiH dio međunarodne koalicije za borbu protiv terorizma. 

"Pokušavamo dobiti kandidatski status kao i vi u Moldaviji. Tu nam predstoji mnogo izazova. Postoji načelna saglasnost u BiH u vezi sa evropskim putem, ali Evropa ima problema i sve manje nudi rješenja. Postavljaju nam i visoke standarde koje ćemo teško dostići", istakao je Dodik.  On je upoznao Dodona da je i BiH podijeljena u vezi sa integracijama u NATO savez. 

"Republika Srpska ne želi NATO, zalažemo se za vojnu neutralnost, za razliku od Bošnjaka i Hrvata. Bošnjaci žele saglasnost za NATO kao uslov za formiranje Savjeta ministara. Mi ćemo nastaviti saradnju sa NATO, ali smo protiv članstva", naglasio je Dodik i podsjetio da je NATO 1995. godine bombardovao Srbe te da je, prema anketama, više od 90 odsto Srba protiv članstva u taj vojni savez. 

On je ocijenio da će pitanje članstva u NATO i dalje biti pitanje polarizacije u BiH.  Dodik i Dodon saglasili su se da je potrebno pospješiti saradnju na svim poljima, od privredne do kulturne, a posebno je ukazano na mogućnosti ekonomske saradnje na nivou privrednih komora koje bi trebalo da naprave plan moguće saradnje. 

Sagovornici su izrazili nadu da će ta sadranja ubuduće biti na kvalitetnijem nivou, te da bi na jesen trebalo krenuti sa nekim zajedničkim aktivnostima.  Dodik je pozvao predsjednika Moldavije da u narednom periodu posjeti BiH, što je on prihvatio. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije