BiH

Pratite nas na Google news

Dodik stigao u manastir Jasenovac, stigao i patrijarh Porfirije

Dodik stigao u manastir Jasenovac, stigao i patrijarh Porfirije
Foto: Tanjug | Dodik stigao u manastir Jasenovac, stigao i patrijarh Porfirije
Srna

JASENOVAC - Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik stigao je u Manastir Jasenovac.

U 15.30 časova predviđen je dolazak Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija.

Patrijarh srpski Porfirije i Dodik dolaze u Manastir Jasenovac na poziv episkopa pakračko-slavonskog Jovana.

Sveštenstvo i zvanice dočekaće patrijarha Porfirija kada će biti služena doksologija (molitva u pravoslavnoj liturgiji kojom se iskazuje moć i veličina Božija).

Dočeku Njegove svetosti patrijarha srpskog prisustvovaće i vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović.

U Jasenovac stigao i patrijarh Porfirije

Patrijarh Porfirije stigao je u posjetu eparhiji pakračko - slavonskoj, gdje ga je u manastiru Jasenovac, koji se nalazi u istoimenoj opštini u kojoj danas živi oko tridesetak Srba, kod manastirske kapije sačekalo sveštenstvo predvođeno vladikom pakračko - slavonskim Jovanom.

Novoustoličenog patrijarha u mnastiru zajedno sa sveštenstvom pakračko - slavonske eparhije, dočekao je i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je ranije najavio da će Republika Srpska izdvojiti oko 50.000 evra, odnosno 100.000 konvertabilnih maraka za rekonstrukciju manastira koji je oštećen i prilikom zemljotresa koji su Hrvatsku pogodili krajem prošle godine,kao i predsednik SDSS-a i Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac

U manastiru Jasenovac, koji je oko dva kilometara udaljen od spomenika Kameni cvet, posvećenog svim žrtvama ustaša tokom Drugog svjetskog rata, biće služena doksologija tokom koje će patrijarh održati besjedu.

Prije dolaska patrijarha Porfirija u manastirskoj crkvi upaljene su sve svijeće i kandila, otvorene su carske dveri, a sveštenstvo je obučeno u svečane epitrahilje i felone izašlo iz hrama do manastirske kapije, noseći krst, Jevanđelje i kadionicu.

Po dolasku, patrijarhu Porfiriju čteci su obukli mandiju i predali žezal, a u hram je ušao u pratnji vladike Jovane, dok su ispred njih išli sveštenici pjevajući "Dostojno jest".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije