BiH

Dodik traži ostavku Džaferovića

Dodik traži ostavku Džaferovića
Foto: Screenshot/Youtube | Dodik traži ostavku Džaferovića

​SARAJEVO - Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH zatražio je ostavku Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, između ostalog jer iznosi svoje privatne stavove što je krah institucionalnog sistema BiH.

On je nakon sjednice Predsjedništva BiH rekao da je njemu kao članu Predsjedništva BiH neprihvatljivo kršenje Ustava, a to je postala uobičajna praksa od druga dva člana Predsjedništva BiH. 

"Predsjedavajući predstavlja Predsjedništvo, a ne sebe. Džaferović odlazi na međunarodne skupove i iznose svoje stavove i zato sam tražio njegovu ostavku", rekao je Dodik. 

On je juče ponovio da Bosna i Hercegovina nije donijela nijednu odluku o sankcijama Ruskoj Federaciji te na svim nivoima postoji jedna vertikala koja ide iz SDA, a koja preko Predsjedništva i Ministarstva spoljnih poslova djeluje mimo Ustava i priključuje se nekim izjavama. 

"Predsjedništvo i Savjet ministara BiH nije donijelo nijednu odluku da se BiH pridruži sankcijama Rusiji. Ovo je jedna antiustvna akcija Muslimana kako bi se dodvorila strancima. Oni su uzurpirali i zauzeli Ministarstvo spoljnih poslova i u šest prvih ljudi nema nijednog Srbina", rekao je Dodik. 

Dodik je na sjednici Predsjedništva BiH inicirao da se opštini Ljubinje uplati milion KM za saniranje posljedica zemljotresa, isto kao i opštini Stolac, a to su podržala i druga dva člana Predsjedništva BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije