BiH

Dodik traži sazivanje posebne sjednice NS RS, tema visoki predstavnik

Dodik traži sazivanje posebne sjednice NS RS, tema visoki predstavnik
Foto: N.N. | Dodik traži sazivanje posebne sjednice NS RS, tema OHR

BANJALUKA - Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, zatražio je sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj će biti riječi o radu visokog predstavnika u BiH i dolasku novog, kao i o Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, a moguće je da poslanici o ovome raspravljaju već u srijedu.

 

Dodik je uoči održavanja sjednice NS RS rekao da se BiH nalazi pred izborom da li će poštovati odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma ili se mirno razići, jer treće više nije moguće.

Kada je riječ o dolasku novog visokog predstavnika, odnosno Nijemca Kristijana Šmita, koji važi za najozbiljnijeg kandidata, Dodik je rekao da je neophodno da se o tome izjasne oni kojih se ta odluka direktno tiče, a to su Republika Srpska, Federacija BiH, Srbija, Hrvatska i BiH.

"Pošto RS ne traži da u BiH dođe novi visoki predstavnik, već sada mogu reći da bi on, ukoliko dođe, došao nezakonito, suprotno odredbama Aneksa 10, kojim je dobio politički život u BiH", rekao je Dodik, dodajući da zbog toga Narodna skupština Republike Srpske treba da da svoje mišljenje te da začarani krug nezakonitosti jednom mora da prestane.

Dodik je ponovio da su visoki predstavnici svih prethodnih godina činili krivična djela intervenišući na Dejtonskom sporazumu, na šta nisu imali pravo,  te da su u dobroj mjeri suspendovali dijalog i neustavno i neovlašteno mijenjali Ustav BiH te kršili ljudska prava.

Povodom Dodikovog zahtjeva, Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, za sutra je sazvao sjednicu Kolegijuma, na kojoj bi trebalo da bude utvrđen i termin održavanja posebne sjednice. Prema nezvaničnim informacijama, posebna sjednica mogla bi biti održana već u srijedu.

Za dnevni red 18. posebne sjednice NS RS Dodik je predložio tačku "Ocjena rada visokog predstavnika, primjena Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika".

U opozicionim partijama u Republici Srpskoj danas nisu željeli govoriti o posebnoj sjednici dok, kako kažu, ne pročitaju materijale i dok ne bude sjednica Kolegijuma Narodne skupštine Republike Srpske.

"Bilo bi dobro da su prije sazivanja sjednice obavljene konsultacije na nivou političkih partija i to ću i predložiti na sjednici Kolegijuma. O tako krupnim pitanjima bitno je postići i minimum jedinstva i prije zvaničnog održavanja posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske", rekao je Perica Bundalo, šef Kluba poslanika PDP-a u NS RS.

Radovan Višković, premijer Republike Srspke, rekao je da je stav Republike Srpske da je krajnje vrijeme da visoki predstavnik napusti BiH te da će se na sjednici NS RS raspravljati o radu visokog predstavnika u BiH.

"Svaka zemlja koja pretenduje u EU ne može da živi pod protektoratom, a dok god je ovdje visoki predstavnik, mi smatramo da je to neka vrsta protektorata", rekao je Višković, dodajući da je i stav nekih zvaničnika iz EU da je došlo vrijeme da se smanje ili redukuju nadležnosti visokog predstavnika.

On je rekao da NS RS kao najviši zakonodavni organ treba da da svoj stav  te da Srpska smatra da odlaskom Incka treba da se stavi tačka na postojanje visokog predstavnika i OHR-a u BiH.

Podsjećanja radi, Kristijan Šmit, novi visoki predstavnik u BiH, trebalo bi da dođe već u junu, a odluka o tome bi mogla biti donesena krajem marta ili početkom aprila, međutim konačnu riječ o Šmitu daće Savjet za sprovođenje mira.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije