BiH

Dodik u Beogradu: Ovo što radi opozicija je indukovano sa strane

Dodik u Beogradu: Ovo što radi opozicija je indukovano sa strane
Foto: Tanjug | Dodik u Beogradu: Ovo što radi opozicija je "indukovano sa strane"

BEOGRAD - Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH rekao je da je SNSD na nedavno završenim izborima pobijedio na svim nivoima vlasti te da je ovo što radi opozicija u Republici Srpskoj "indukovano sa strane".

On je na pres konferenciji u Beogradu, rekao da treba sačekati Centralnu izbornu komisiju Bosne i Hercegovine da potvrdi rezultate izbora pa da se tek onda može ući u procese žalbi, istovremeno naglašavajući da će se sve to brzo riješiti. 

"Od 63 opštine dobio sam 44 opštine i grada u Republici Srpskoj i to govori da je uvažena volja naroda koja je neprikosnovena. Jedan dio medija u Srbiji pokušava da stvori nepovjerenje prema predsjedničkim izborima", rekao je Dodik. 

Takođe, na pres konferenciji u Beogradu rekao je i da je Centralna izborna komisija nelegitimna te da su njenom sastavu članovi opozicionih partija kao i SDA, istovremeno naglašavajući da CIK treba da provodi samo izbore za nivo Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH. 

"CIK nije izabrana zakonito i u njenom izboru su učestvovali stranci. U CIK su izabrani predstavnici opozicionih stranaka. Zakon nalaže da su to nezavisni kandidati i to nije kraj. Na nivou te Centralne izborne komisije, ljudi iz SDA su članovi te komisije. Ona ima upitan legitimitet", rekao je Dodik. 

On je rekao da sadašnja Bosna i Hercegovina nije ustavna i nije po volji naroda te da stranci na sve načine pokušavaju da održe takvo stanje kako bi prikrili svoje greške koje su činili.

Dodik je još jednom ponovio da Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH kojeg RS ne priznaje, nije visoki predstavnik te da Republika Srpska traži način kako da ga tuži. 

"Tražimo mogućnost da tužimo Šmita. Razgovaramo sa nekim građanima Njemačke da ga tuže za lažno predstavljanje i angažovali smo ozbiljan pravni tim", rekao je Dodik. 

Odgovarajući na pitanje o opoziciji koja ne priznaje rezultate za predsjednika Republike Srpske, Dodik je rekao da se od 31 kandidata za predsjednika Republike Srpske buni samo jedan te da je adresa za opoziciju Centralna izborna komisija BiH koja je nelegalna.

Govoreći o odnosima sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, i činjenici da nije dobio njegovu podršku, Dodik je rekao da je očigledno da je Vučić zauzeo neutralnu stranu. 

"Moja saradnja sa Vučićem je dobra. Imali smo značajne političke sagalsnosti oko mnoga toga i bilo je nerazumijevanja koja nismo isticali", rekao je Dodik. 

U dijelu svog obraćanja, Dodik se osvrnuo i na rad pojedinih medija ističući da se pokušava unijeti razdor u odnosima između njega i Vučića, te da obojena revolucija ne može proći u Republici Srpskoj.

Odgovorajući na pitanje šta misli o tome što je Šmit rekao da će se pozabaviti Republikom Srpskom, Dodik je rekao da će svaka njegova odluka biti odbijena. 

"Sa naše strane njegove odluke neće biti primjenjivane. Mi ćemo nastaviti da provodimo Ustav BiH", rekao je Dodik. 

Kometarišući, ulazak Denisa Bećirovića u Predsjedništvo BiH, Dodik je rekao da očekuje gori narativ. 

"On će dobprinijeti raspadu BiH značajno i u tom pogledu mu se i radujem. Uzmite njegovu knjigu koja kaže, da su Srbi od 1804. godine izvršili agresiju na Bosnu i Hercegovinu. "

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije