BiH

Dodik uvjeren da će set zakona biti sačinjen od 20. do 25. oktobra

Dodik uvjeren da će set zakona biti sačinjen od 20. do 25. oktobra
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Dodik uvjeren da će set zakona biti sačinjen od 20. do 25. oktobra
Srna

ISTOČNO SARAJEVO - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uvjeren je da će od 20. do 25. oktobra biti sačinjen set zakona u vezi sa vraćanjem nadležnosti Srpskoj o kojima će se izjasniti Narodna skupština Repubike Srpske.

Dodik je naveo da se zakoni pripremaju i da će o toma danas biti sačinjen presjek na sastanku u Banjaluci.

Na pitanje šta bi se dogodilo kada bi Kristijan Šmit ili Savjet za provođenje mira (PIK) povukli izmjene i dopune Krivičnog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik Valentin Icko, Dodik je odgovorio da je i Ustavni sud BiH u međuvremenu donio neprihvatljivu odluku o kojoj će se na jednoj od narednih sjednica izjasniti Narodne skupštine Republike Srpske.

On je odbacio tvrdnju da je BiH u nekoj vrsti blokade, jer je on učestvovo u radu Predsjedništva, ali da su rezultati neka druga priča.

Dodik je novinarima u Istočnom Sarajevu rekao da zagovara nastavak sadašnje politike sve dok se situacija potpuno ne raščisti, ali je napomenuo da, kada neko iz međunarodne zajednice govori o namjerama da se napravi funkcionalna BiH, to isključivo znači da rezultat bude muslimanska BiH i nefunkcionalna.

Srpski član Predsjedništva smatra da se iz sadašnje situcije može izaći jedino razgovorima, a da se do smirivanja tenzija jedino može dovesti da se modifikuju određena rješenja koja su problem i Hrvatima i Srbima.

Dodik je ponovio da je Ustav jasan da se BiH sastoji od dva entiteta i da sve ono što nije izričito dato BiH u nadležnost pripada entitetima.

Odbacio je i optužbe novinarke da izaziva tenzije kad Bošnjake naziva muslimanima ističući da mu nije namjera bilo koga da vrijeđa.

"Dok vi budete skrnavili Republiku Srpsku iz Federacije BiH i pisali da je ona šumska, ovakva ili onakva, šta očekujete da se mi drugačije ponašamo? Ne želim da vas uvrijedim, odrastao sam u društvu u kojem su postojali Muslimani, Srbi i Hrvati, bez negativne konotacije", rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH istakao je da je potpuno trijezan i stabilan, da alkohol ne upražnjava i odbacio optužbu novinarke da je pod dejstvom alkohola.

"Potpuno sam trijezan i stabilan. Gdje piše da se ne smije pjevati ili da ja ne smijem imati alkoholno piće u kabinetu", dodao je Dodik.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije