BiH

Dol žestoko kritikovao domaće političare: Sada mi je jasno zašto mladi odlaze iz BiH

Dol žestoko kritikovao domaće političare: Sada mi je jasno zašto mladi odlaze iz BiH
Foto: Ilustracija | Dol žestoko kritikovao domaće političare: Sada mi je jasno zašto mladi odlaze iz BiH

SARAJEVO - Predsjednik Evropske narodne partije (EPP) Džozef Dol žestoko je kritikovao domaće funkcionere nakon niza sastanka s bh. političarima.

Dol je kazao da je u misiji od tri dana saznao dosta toga i da ga najviše brine distanca između političkih elita i građana koja se produbila u posljednjih nekoliko godina.

Istakao je da političari uvijek moraju slušati šta govore građani i služiti svojoj zemlji, dodajući da je potrebno osigurati dijalog političkih stranaka.

Kako kaže, bh. političarima je dao definiciju političara, a koja glasi da političar misli na buduće izbore. Poručio im je da on traži državnika koji misli na buduće naraštaje.

Daul je rekao da je bio neprijatno iznenađen sistemom obrazovanja u našoj zemlji koji mora biti apsolutno promijenjen te da je zgrožen činjenicom da se ovdje mogu kupiti fakultetske diplome. On je rekao da se nije dogodio nikakav napredak u BiH i da se nikako ne može opravdati ono što se dešava u zemlji kada je riječ o korupciji.

Istakao je da sada mlade ljude u potpunosti razumije što napuštaju ovu zemlju. Kako kaže, svi ambasadori dijele njegovo mišljenje ističući da je njihov credo borba protiv korupcije, nezavisno pravosuđe i vladavina prava.

On je političarima poručio da probaju postići dogovor u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH te da je dobio obećanje kako će bh. političari ubrzano raditi na tome. Rekao je da se u tom slučaju moraju poštivati međunarodno pravo i Ustav BiH.

Dotakao se i utjecaja drugih zemalja u BiH, posbeno ističući Rusiju, Tursku i zemlje Zaljeva, prenosi Klix.

Ivanić: Glavni problem u suštinskm razlikama vizije budućnosti 

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić smatra da se glavnina problema u BiH ogleda u suštinskm razlikama vizije budućnosti zemlje i da to, objektivno, može da bude dugoročan i vrlo ozbiljan problem, mnogo veći nego što se u ovom trenutku čini.

Ivanić je, nakon radnog ručka koji su članovi Predsjedništva BiH priredili za predsjednika Evropske narodne partije Džozefa Dola, izjavio novinarima u Sarajevu da je potpuno lažna priča da su predstojeći izbori uzrok problema u BiH.

On ističe da su članovi Predsjedništva BiH detaljno upoznali Dola o situaciji u BiH koja objektivno nije dobra, jer na svim stranama postoje problemi i konflikti.

"Posebno je velika odgovornost na /hrvatskom i bošnjačkom članu Predsjedništva BiH/ Draganu Čoviću i Bakiru Izetbegoviću jer se tu krije glavnina sadašnjeg političkog sukoba. Nadam se da će ovaj razgovor pomoći da budu pronađena rješenja za Mostar i druga otvorena pitanja, jer gubimo vrijeme", rekao je Ivanić.

Ivanić smatra da je Dol to razumio i očekuje da će kroz institucije Evropske narodne partije i ključne ličnosti iz ove stranke učiniti napor da se dio ovih stvari pokuša prevazići.

(Srna)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije