BiH

Dom naroda nije prihvatio izvještaj o nacionalnoj i polnoj strukturi

Dom naroda nije prihvatio izvještaj o nacionalnoj i polnoj strukturi
Foto: Nedžad Uglješa | Dom naroda nije prihvatio izvještaj o nacionalnoj i polnoj strukturi

SARAJEVO - Delegati Doma naroda BiH nisu podržali specijalni izvještaj o nacionalnoj i spolnoj strukturi zaposlenih u policijsko-sigurnosnim agnecijama u BiH za 2018. godinu.

Delegati iz Republike Srpske nisu podržali zaključak Asima Sarajlića (SDA), delegata, koji je predložio da svi u policijskim strukturama poštuju Ustav BiH i Zakon o policijskim službenicima BiH, posebno član četiri, koji sugerira na nacionalnu strukturu.

Usvojen je zaključak koji je predložio Sredoje Nović da Vijeće ministara bez odlaganja zatraži od policijskih agencija da se nacionalna i spolna struktura usklade sa zakonom i Ustavom.

Delegati su podržali zaključak Marine Pendeš kojim se traži od Vijeća ministara da učini sve kako bi se izmijenio zakon kako bi se obezbijedila minimalna nacionalna i polna zastupljenost od 10 posto u policijskim tijelima.

Sredoje Nović (SNSD), delegat, u okviru rasprave o ovom izvještaju dao je kratak osvrt, kazavši da je od strane ombdusmana neosporno učinjen ogromni napor da se napravi materijal, ali je i činjenica da je ovaj materijal star dvije godine.

"Šta se sada dešava u svim ovim agencijama možemo svi pretpostavljati. Mislim da, čak i da prihvatimo ovakav izvještaj, on ne daje stvarno stanje nacionalne, a ni polne strukture u ovim agnecijama", kazao je Nović.

Upozorio je da su svi vidjeli kako je na nekim mjestima drastično narušena nacionalna steruktura, ali ono čime niko ne raspolaže su podaci šta je s nacionalnom strukturom unutar agencija.

"Vi imate sektore u kojima nema niko iz drugih nacionalnosti. I rukovodnim radnicima je drastično narušena nacionalna struktura, kada govorimo o načelnicima sektora, dijeljenja, uprava. Mislim da se tom pitanju mora posvetiti pažnja", kazao je Nović.

Predložio je zkaljučak da se usvoji da Dom naroda traži od Vijeća minsitara da bez odgode razmotri nacionalnu strukturu zaposlenih u policijskim agencijama, da u okviru svojih nadležnosti traži da se u roku od šest mjeseci uskladi odredba o nacionalnoj strukturi.

Zlatko Miletić, delegat, kazao je da bi bio spreman da potpiše sve što je Nović rekao, s obzirom na to da su Bošnjaci na području RS frustrirani što nema dovoljan broj rukovodilaca u ovom entitetu, ali isto tako Bošnjaci treba da shvate i vide koliko je Hrvata i Srba na području Sarajeva, koji je glavni grad, na rukovodnim pozicijama ili su glavni inspektori.

Govorio je i o spolnoj zastupljenosti, te rekao da bi svaka agencija morala imati bar 10 posto žena policijskih službenika.

"Nemamo niti jedne žene da je policijski rukovoditelj, iako smatram da ima žena koje su vrlo sposobne i koje bi taj posao bolje radile od muškaraca", kazao je Miletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije