BiH

Dom naroda počeo raspravom o suspenziji akciza na naftu

Dom naroda počeo raspravom o suspenziji akciza na naftu
Foto: Nedžad Uglješa/Arhiva | Dom naroda počeo sa raspravom o suspenziji akciza na naftu

SARAJEVO - Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH na kojoj se razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH po hitnom postupku, počela je danas u Sarajevu.

Usvajanje ovih izmjena podrazumijeva suspenziju akcize na naftu i naftne derivate i ukoliko bi delegati podržali ovaj prijedlog, cijene goriva na pumpama u BiH trebale bi biti niže za najmanje 0,3 KM.

Kao što je i očekivano, delegati Doma naroda raspravu umjesto o suspendovanju akciza započeli su Poslovnikom Doma naroda parlamenta BiH, odnosno da li je on povrijeđen ili nije sazivanjem ove sjednice.

Naime, hitnu sjednicu tražilo je pet delegata Doma naroda parlamenta BiH, međutim u svom zahtjevu pored rasprave o akcizama tražili su i da se raspravlja i o izmjenama Zakona o PDV-u kojim se uvodi diferencirana stopa PDV-a, međutim ta tačka se nije našla na dnevnom redu.

Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH rekao je da je sjednica zakazana u skladu s poslovnikom te da je bio zajednički kolegijum na kojem su usvojene sve tačke dnevnog reda koje su usvojene ranije na Predstavničkom domu parlamenta BiH te da će se one tačke koje se ne odnose na fiskalnu politiku biti razmatrane na prvoj redovnoj sjednici Doma naroda. Kada je riječ o tačkama koje se odnose na fiskalni sistem, Čović je rekao da su ti zakoni upućeni Savjetu ministara BiH da da svoje mišljenje.

"Bilo koji zahtjev koji ima veze s fiskalnim sistemom moramo imati detaljnu analizu", rekao je Čović, dodajući da bi sve tačke dnevnog reda trebalo da budu na sjednici Doma naroda 24. marta.

Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH, rekao je da je nelogično da nema predlagača izmjena Zakona o akcizama BiH te da nije ispoštovana procedura.

"Ne ulazim u potrebu da se pomogne građanstvu i u meritum zakona, ali očekivao sam da ovdje budu predlagači, predstavnici Uprave za indirektno oporezivanje pa i entitetskih ministarstava finansija", rekao je Špirić.

I Dušanka Majkić, delegat u Domu naroda parlamenta BiH, kaže da ne postoji ništa što je putokaz za kojim treba ići te da mnoge partije prije izbora potežu za izmjenama i zakona koji se odnose na PDV i na akcize, ali da to nije pametno jer nema konačne odluke šta time dobijamo i šta gubimo.

"Sigurna sam da ne postoji čovjek koji misli da ne treba ništa učiniti da se smanje cijene naftnih derivata, ali ima pitanja koja traže odgovor. Zašto ne postoji mišljenje UO UIO koje je u skladu s politikom indirektnih poreza ključan za donošenje odluka. To nije slučajno", rekla je Majkićeva, pitajući se da li postoji pisana saglasnost entiteta o tome da li će usvajanje ovih zakona učiniti štetu budžetima.

Ona se upitala na osnovu čega da zaključi i donese odluku kada nema analize.

Mladen Bosić, delegat u Domu naroda parlamenta BiH, rekao je da je hitna procedura za izmjene Zakona o akcizama potrebna jer je vanredna situacija te da vlasti u svijetu na taj način reaguje.

On se upitao šta su uradile vlasti u BiH, entiteta i Savjeta ministara BiH, istovremeno zaključujući da nisu uradili ništa kada je riječ o cijenama goriva te da bi bilo logično da se u kriznim situacijama sav teret krize ne prebacuje građanima te da se odreknu nečega što je u budžetu.

"Nije ovo samo poskupljenje goriva, već i ostalih životnih namirnica. Ove vlasti se ponašaju kao noj i kada god je krizna situacija, očekuju da problem prođe", rekao je Bosić, dodajući da ne može da prihvati da pojedinci nisu shvatili ovaj trenutak i poruku javnog mnjenja te da je opozicija to prepoznala i uspjela da nametne ovu temu.

I Denis Bećirović, delegat u Domu naroda parlamenta BiH, rekao je da je hitna procedura izmjena Zakona o akcizama neophodna te da SNSD pokušava da sruši ovaj prijedlog jer dolazi od opozicije.

"Opozicija je napravila nešto što je u interesu svih u Bosni i Hercegovini. Moramo danas smoći snage da pomognemo ljudima u BiH i to na konkretan način", rekao je Bećirović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije