BiH

Pratite nas na Google news

Dom naroda se izjašnjava o smjeni Lučića

Dom naroda se izjašnjava o smjeni Lučića
Foto: Nedžad Uglješa | Dom naroda se izjašnjava o smjeni Lučića
Mirsada Lingo Demirović

SARAJEVO - Na sjednici Doma naroda BiH koja je počela, delegati bi treblao da se izjasne o odluci Zorana Tegletije, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o smjeni ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića.

Tegeltija je odluku donio jer je DNS, na čiji je prijedlog Lučić imenovan za ministra, napustio vladajuću koaliciju i prešao u opoziciju.

Prošle sedmice Tegeltijinu odluku potvrdio je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a da bi Lučić bio smijenjen, potrebno je da to učini i Dom naroda.

Dom naroda trebalo bi da se izjasni o davanju saglasnosti za ratifikaciju više međunarodnih sporazuma i ugovora, među kojima su i sporazum o makrofinansijskoj pomoći EU za BiH, te sporazum između BiH i Pakistana o readmisiji.

Predviđeno je da delegati razmotre u drugom čitanju i Prijedlog zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa BiH za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH, koji je predlolo Vijeće ministara kako bi se nadležnim organima omogućili što adekvatniji uslovi za rad, te odgovorno i racionalno pristupilo prevazilaženju situacije za vrijeme navedenih okolnosti.

Pred Domom naroda u prvom čitanju će se naći Prijedlog zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH, koji je utvrdilo Vijećeministara, a kojim se omogućava bolja zaštita svjedoka.

Dopunama se vrši usaglašavanje Zakona o parničnom postupku u BiH i Zakona o zaštiti svjedoka pod prijetnjom i ugroženih svjedoka i omogućava svjedocima koji svjedoče pod mjerama zaštite u krivičnom postupku kontinuirana zaštita identiteta u toku naknadnog pokretanja parničnog postupka za naknadu štete.

Riječ je o sistemskom zakonu koji će bez ikakvih finansijskih implikacija po budžet omogućiti unaprijeđen zakonski okvir za zaštitu prava žrtava koje su svjedočile u krivičnim postupcima, uključujući i postupke u vezi s ratnim zločinima, organizovanim kriminalom ili trgovinom ljudima, navedeno je u obrazloženju predloženih dopuna.

Na dnevnom redu sjednice Doma naroda je i zahtjev delegata Denisa Bećirovića i Zlatka Miletića za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Krivičnog zakona BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije