BiH

Državljanin BiH koji se borio za ID pobjegao iz zarobljeničkog kampa

Državljanin BiH koji se borio za ID pobjegao iz zarobljeničkog kampa
Foto: Ilustracija | Državljanin BiH koji se borio za ID pobjegao iz zarobljeničkog kampa

SARAJEVO - Jedan od državljana Bosne i Hercegovine koji su se aktivno borili u redovima terorističke organizacije Islamska država (ID) Armin Čurt uspio je da pobjegne iz zarobljeništva u Siriji gdje je dospio nakon što su ga uhvatili pripadnici snaga protivtetorističke koalicije predvođene SAD-om, potvrdio je u srijedu ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

Čurt je među osobama koje su u aprilu iz Sirije trebalo da budu deportovane u BiH na temelju sporazuma postignutog s američkim vlastima ali neposredno prije toga pobjegao je iz zarobljeničkog dijela kampa Roj koji nadziru pripadnici koalicijskih snaga.

"On je trebao doći zajedno sa Ibrom Ćufurovićem, zajedno su trebali biti isporučeni u Bosnu i Hercegovinu. Službeno sam informiran da je uspio pobjeći iz toga kampa", rekao je Mektić gostujući u programu televizije "N1".

Ne zna se gdje je Čurt pobjegao a Mektić je objasnio da su nakon njegovog bijega u kampu Roj pojačane mjere osiguranja.

Čurt je u januaru 2016. godine u jednoj video poruci iz Sirije gdje se borio na strani terorista prijetio da će zaklati poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića optužujući ga da je nevjernik.

Jedini državljanin BiH koji je izručen iz Sirije do sada je Ibro Ćufurović kojem se pred Sudom BiH sudi po optužnici za terorizam.

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije