BiH

Državni zatvor prvog avgusta počinje s radom

Državni zatvor prvog avgusta počinje s radom
Foto: Anadolija | Državni zatvor prvog avgusta počinje s radom

SARAJEVO - Savjet ministara u tehničkom mandatu usvojio je danas odluku o državnom zatvoru prema kojoj će ta institucija u Vojkovićima u Istočnoj Ilidži početi sa radom 1. avgusta, izjavio je ministar pravde u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Josip Grubeša.

"Pred nama je veliki izazov stavljanja zatvora u funkciju. U narednom periodu pripremićemo zatvor da može da primi prve zatvorenike", izjavio je Grubeša novinarima, dodajući da se prebacivanje prvih zatvorenika u zatvor može očekivati naredne godine.

On je naglasio da, prema Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija, ministar pravde imenuje upravnika zatvora i dodao da paralelno sa imenovanjem upravnika mora biti raspisan konkurs.

"Ja ću po zakonu da imenujem vršioca dužnosti direktora, koji će pripremiti podzakonske akte za funkcionisanje zatvora, a on će Savjetu ministara do 15. septembra pripremiti sistematizaciju radnih mjesta u zatvoru kako bi je Savjet ministara usvojio", naveo je Grubeša.

Prema njegovim riječima, nakon usvajanja sistematizacije potrebno je četiri do pet mjeseci za raspisivanje konkursa i prijem osoblja i obuke.

"Sredinom naredne godine možemo očekivati prebacivanje prvih zatvorenika u državni zatvor", rekao je Grubeša i dodao da danas nije bilo riječi o imenu vršioca dužnosti upravnika. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije