BiH

Duda posjetio poljske vojnike u Butmiru

Duda posjetio poljske vojnike u Butmiru
Foto: EUFOR | Duda posjetio poljske vojnike u Butmiru

SARAJEVO - Predsjednik Poljske Andžej Duda boravio je danas u bazi EUFOR-a u Butmiru, gdje je izvršio smotru poljskih vojnika i odao počast vojnicima iz te zemlje koji su izgubili živote dok su bili na službi u BiH.

Obraćajući se poljskim vojnicima na smotri, Duda je rekao da oni na vidljiv način pokazuju posvećenost Poljske BiH i regionu Balkana.

"Veoma sam ponosan na vaš profesionalizam i posvećenost, kao i na značajnu ulogu koju imate u misiji EUFOR-a", istakao je Duda, koji je poljskim vojnicima i njihovim porodicama čestitao predstojeći Uskrs.

Smotri je prisustvovao i mornarički kapetan Mariuz Kučta iz poljske mornarice.

"Predsjednik je čestitao Uskrs nama i našim porodicama kod kuće i to je sjajna poruka od njega; veoma smo počastvovani njegovom današnjom posjetom", rekao je Kučta.

Foto: EUFOR
Foto: EUFOR

Nakon smotre, na kojoj je nekim od vojnika uručio medalje, predsjednik Poljske sastao se sa osobljem EUFOR-a, koje je predvodio načelnik Štaba Gabor Horvat i pukovnik Pavel Jedricki.

Poljska je jedna od 20 zemalja učesnica u misiji EUFOR-a. U operaciji “Althea” u Bosni i Hercegovini učestvuje 15 zemalja članica EU i pet zemalja koje nisu članice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije