BiH

Dudakovića i ekipu terete da su ubili više od 300 ljudi

Dudakovića i ekipu terete da su ubili više od 300 ljudi
Foto: Nedžad Uglješa | Dudakovića i ekipu terete da su ubili više od 300 ljudi

SARAJEVO - U Sudu BiH danas je čitanjem optužnice počelo suđenje Atifu Dudakoviću, nekadašnjem komandantu 5. korpusa Armije RbiH, i 15 pripadnika nekadašnjeg 5. korpusa Armije RBiH i pridruženih pripadnika 7. korpusa i MUP-a RBiH.

Optužnica ih tereti za zločin protiv čovječnosti, a Dudakovića i za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Optuženi su da su ubijali civilno stanovištvo i ratne zarobljenike na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most u periodu od 13. septembra do sredine novembra 1995. godine, u toku i nakon operacije "Sana '95".

Između ostalog, Dudakovića i ostale terete da su na području Bosanskog Petrovca ubili 65 civila, u Ključu 42, 10 u Krupi i 100 u Sanskom Mostu. Među ubijenima je, prema optužnici, bilo skoro 80 žena, a najstariji ubijeni civili imali su i po 90 godina.

Optužene terete da su na području ove četiri opštine ubili više od 300 ljudi, a osim civila među njima su, kako tvrdi Tužilaštvo, bili i pripadnici VRS koji su se predali.

Tužilaštvo tereti Dudakovića i Ibrahima Nadarevića da su lično naređivali ubistva zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske nakon što bi ih saslušali. Tijela ubijenih su poslije pronalažena u pojedinačnim, ali i masovnim grobnicama.

Također, Dudakovića i ostale terete da su nepotrebno uništavali imovinu srpskog stanovništva u spomenute četiri opštine, te religijske objekte. Ukupno je, prema navodima Tužilaštva, u jesen 1995. godine na prostoru ovih opština uništeno 35 crkava i drugih vjerskih objekata.

Tužiteljica Marijana Čovović, koja je čitala optužnicu, navela je da se u ovom slučaju radi o udruženom zločinačkom poduhvatu.

Također, Dudakovića terete i za zločine protiv čovječnosti na području općine Cazin u periodu nakon akcije "Tigar - Sloboda '94", u ljeto 1994. godine, protiv pripadnika Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, kao i protiv civilnog stanovništva općine Cazin. Konkretno, terete ga da je naredio ispaljivanje tenkovske granate na zidine Starog grada u Cazinu nakon što je propao pokušaj predaje pripadnika Autonomne Pokrajine, iako je bio upozoren da se tamo nalaze 82 ranjenika. Tom prilikom poginula je jedna, a ranjeno nekoliko osoba, tvrdi Tužilaštvo. Tužilaštvo Dudakoviću stavlja na teret da je naredio ubistvo četiri pripadnika Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna i jednog pripadnika Vojske Republike Srpske Krajine, koji su dobrovoljno došli u Bihać i predali se.

Željka Maranić, predsjedavajuća Sudskog vijeća, na početku ročišta je kazala da je do sada bilo nekoliko odgađanja suđenja iz različitih razloga i da se ročišta više nisu mogla otkazivati, te da nema nikakve simbolike u tome što na ovaj dan, kada se u FBiH obilježava Dan Armije RBiH, počinje suđenje.

Maranićeva je napomenula i da je zbog bolesti predmet protiv Aleta Hodžića izdvojen iz ovog slučaja.

Nakon pauze tužiteljica Čovović je iznijela uvodnu riječ, u kojoj je istaknula da će izjavama svjedoka i materijalnim dokazima, uključujući i video-zapise, dokazati da su optuženi počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret. S tim u vezi je napomenula da je cilj ove akcije u jesen 1995. godine u navedene četiri opštine bio etničko čišćenje srpskog stanovništva i njegovo trajno uklanjanje sa tih prostora.

Navela je kako će među svjedocima biti i pripadnici 5. korpusa, načelnik Generalštaba Armije RBiH, načelnik Štaba 7. korpusa, kao i zvaničnik MUP-a RBiH, koji bi trebalo da potvrde navode da su jedinicama 5. korpusa u ovoj akciji bili pridruženi i pripadnici 7. korpusa i MUP-a RBiH.

Naredno ročište bi se trebalo održati 22. aprila, a u slučaju njegovog otkazivanja prvi naredni termin je 6. maja.

Optuženi su Atif Dudaković, Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić zvani Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani Pumparica, Edin Domazet, Ejub Koženjić zvani Ejko i Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Nepovjerenje u Republici Srpskoj

Radovan Višković, premijer Republike Srpske, rekao je juče da očekuje da će biti zadovoljena pravda u slučaju ratnog komandanta Petog korpusa nekadašnje Armije BiH Atifa Dudakovića, jer svi koji su počinili ratni zločin moraju odgovarati, u suprotnom nema pomirenja i suživota u BiH.

"Kao legalista očekujem da pravda bude zadovoljena, ali poučen dosadašnjim iskustvima imam određenu dozu straha da će biti različitih insinuacija i da će pravda biti zaobiđena", rekao je Višković novinarima.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da ima ogromno nepovjerenje kada je riječ o dijeljenju pravde u BiH i sprovođenju Strategije za ratne zločine, zato što je bilo mnogo primjera u kojima je pristup pravdi selektivan, a presude politički motivisane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije