BiH

Duraković: Srbi sami izgradili percepciju o Oriću kao zlikovcu

Duraković: Srbi sami izgradili percepciju o Oriću kao zlikovcu
Foto: Ilustracija | Duraković: Srbi sami izgradili percepciju o Oriću kao zlikovcu

SARAJEVO - Lider Pokreta "Odgovor" i bivši gradonačelnik Srebrenice Ćamil Duraković izjavio je da je "ekstremnim elementima u Banjaluci i Beogradu" teško pala oslobađajuća presuda za Nasera Orića, jer su, smatra, oni sami sebi izgradili percepciju o Naseru Oriću kao "glavnom zlikovcu".

"To je za njih izabrana trauma, pokušaj da nađu balans u odnosu na ono što su Karadžić, Mladić, Arkan, Beara, Tolimir i drugi počinili u ime srpskog naroda u istočnoj Bosni, pa makar cijelu priču morali i izmisliti", tvrdi Duraković, a prenio je "Klix.ba".

Prema njegovim riječima, Naser Orić se odazvao i na pozive Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, ali i na pozive Suda BiH u Sarajevu. 

"Pogledajte samo kako sada nastupaju ekstremni elementi u javnosti. Aleksandar Vulin, propali ministar i glavni odgovorni za Srbe na Kosovu u vrijeme kada je Srbima na Kosovu bilo najgore, odluči da iz Beograda komentariše presudu i podmeće da se Oriću sudilo za 3.500 Srba, iako se optužnica i predmet bavio ubistvom tri zarobljenika. Mislite li da je Vulinu do srpskih žrtava? Nije, već mu je stalo da pošalje 'najjaču' izjavu ne bi li se dokopao naslovnice Politike, Kurira ili Informera", smatra Duraković.

Govoreći o izjavi Milorada Dodika o "sudijama muslimanima", Duraković je kazao da su dvojica od trojice članova sudskog vijeća u predmetu ''Orić'' bili Srbi, da je glavni tužilac bio Srbin i da je "potpuna podvala ponovno pričati o etničkom elementu u donošenju presude".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije