BiH

Duratović: Lokalni izbori se ne mogu provesti po novom zakonu RS

Duratović: Lokalni izbori se ne mogu provesti po novom zakonu RS
Foto: Facebook | Duratović: Lokalni izbori se ne mogu provesti po novom zakonu RS

BANJA LUKA - Poslanik Pokreta za državu u Narodnoj skupštini Republike Srpske Mirsad Duratović smatra da se lokani izborni u oktobru ne mogu provesti prema usvojenom Izbornom zakonu RS, prvenstveno zbog procedura, već samo po Izbornom zakonu BiH o čijim izmjenama se treba dogovoriti vladajuća većina na državnom nivou.

"Većina u RS se prema Izbornom zakonu BiH ponaša kao da je švedski sto, jer uzimaju ono što im odgovara, a ostalo odbacuju", kazao je Duratović za Fenu. 

Naglašava da je samo Centralna izborna komisija (CIK) BiH nadležna da uradi verifikaciju kandidata i lista, a da je Narodna skupština RS to zaboravila.

"Lokani izbori u RS su sada u pat poziciji. Ne može ih provesti ni CIK, jer je pitanje gdje će ih provesti, ako uzmemo u obzir da se izbori organiziraju u prostorijama koje su u vlasništvu gradova ili općina. Također, treba imenovati i ljude za biračke odbore, a gdje pronaći toliki broj ljudi ako nema učešće svih političkih opcija", upozorio je Duratović, koji je i potpredsjednik Narodne skupštine RS.

Kao rješenje vidi samo dogovor političkih stranaka na državnom nivou.

Komentarisao je i usvojeni izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine, navodeći da samo postojanje komisije nema smisla te da nije učestvovao u radu sjednice tokom te tačke.

"Tu komisiju kao sačinjavaju takozvani međunarodni eksperti koji nemaju pravo preispitivati činjenice koje su već utvrđene u 50 sudskih presuda u Hagu i Sudu BiH", kazao je Duratović.

Naglasio je da ne može ni njemački Bundestag formirati neku komisiju koja neće priznati holokaust jer smatra da je Međunarodni vojni sud u Nirnbergu radio pod pritiskom.

Duratović je poručio da većina u RS treba da prihvati prošlost kako bi krenuli naprijed, a ne da vlada strahom kako bi ostala na vlasti te da narodu ponude nešto pametnije od nacionalne retorike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije