BiH

Dvije trećine Hrvata u BiH ponovo bi dalo podršku Čoviću

Dvije trećine Hrvata u BiH ponovo bi dalo podršku Čoviću
Foto: Ilustracija | Dvije trećine Hrvata u BiH ponovo bi dalo podršku Čoviću

MOSTAR - Više od dvije trećine Hrvata u Bosni i Hercegovini, odnosno 67,4 odsto, ponovo bi pružilo podršku aktuelnom članu Predsjedništva Draganu Čoviću, pokazuje najnovije istraživanje Centra za politološka istraživanja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Mostaru.

Kako prenosi "Vecernji.ba" istraživanje javnog mnjenja je sprovedeno u periodu od 16. do 20. avgusta na uzorku od 1.000 ispitanika (osobe starije od 18 godina).

S obzirom na stepen strukturisanosti, pitanja koja su korištena su dihotomna i pitanja s višestrukim odgovorom. Istraživanje je provedeno na teritoriji FBiH na području šest kantona (Hercegovačko-neretvanski, Srednjobosanski, Zapadnohercegovački, Herceg-bosanski, Zeničko-dobojski i Posavski) telefonskim ispitivanjem.

Učestvovanje u istraživanjima odbilo je 13% pozvanih ispitanika. U strukturi ispitanika 52,5% bilo je muškaraca i 47,5% žena. Od ukupnog broja 2,7% ispitanika nije se izjasnilo kojoj nacionalnosti pripada.

Na pitanje "Namjeravate li izaći na opšte izbore 7. oktobra ove godine?" 57,1% ispitanika je odgovorilo da namjerava, 19,1% da neće i njih 23,8% da ne zna hoće li izaći na izbore.

U poređenju s ispitivanjem iz jula ove godine, za 2,4 veći je procenat ispitanika koji su se izjasnili kako će izaći na izbore (57,1% u poređenju s 54,7% iz jula).

Prema rezultatima HDZ BiH uživa najveće povjerenje hrvatskih birača s 59,8% podrške. Slijedi HDZ 1990. s 8,9%, dok druge stranke imaju manje povjerenja ispitanika.

U poređenju s istraživanjem iz jula, podrška HDZ-u je rasla za 1,6%, HDZ 1990. je dobio 0,4% više, HRS je dobio 0,4% manje, SDP je ostao na istom nivou, dok je HSS dobio 0,1% više podrške.

Za hrvatskog člana Predsjedništva BiH uvjerljivo vodi Dragan Čović, aktuelni član Predsjedništva BiH, koji ima povjerenje 67,4% birača hrvatske nacionalnosti, što je rast od 2,3% u odnosu na mjesec ranije.

Na 2. mjestu je kandidat HDZ-a 1990. Diana Zelenika s 9,2% naklonjenosti birača (povećanje od 0,2%).

Na 3. mjestu je Željko Komšić s 1,2% (pad potpore od 0,3%). Boriša Falatar, kandidat Naše stranke, koji je pretekao kandidata Jerka Ivankovića Lijanovića i sada je s 0,5% podrške na 4. mjestu po povjerenju hrvatskih birača.

Centar za politološka istraživanja Filozofskog fakulteta najavio je i nova istraživanja o preferencijama stranaka i kandidata, kao i ona o ključnim društvenim problemima s naglaskom na stajališta Hrvata u BiH.

(Vecernji.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije