BiH

Dvije trećine Hrvata u BiH ponovo bi dalo podršku Čoviću

Dvije trećine Hrvata u BiH ponovo bi dalo podršku Čoviću
Foto: Ilustracija | Dvije trećine Hrvata u BiH ponovo bi dalo podršku Čoviću
N.N.

MOSTAR - Više od dvije trećine Hrvata u Bosni i Hercegovini, odnosno 67,4 odsto, ponovo bi pružilo podršku aktuelnom članu Predsjedništva Draganu Čoviću, pokazuje najnovije istraživanje Centra za politološka istraživanja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Mostaru.

Kako prenosi "Vecernji.ba" istraživanje javnog mnjenja je sprovedeno u periodu od 16. do 20. avgusta na uzorku od 1.000 ispitanika (osobe starije od 18 godina).

S obzirom na stepen strukturisanosti, pitanja koja su korištena su dihotomna i pitanja s višestrukim odgovorom. Istraživanje je provedeno na teritoriji FBiH na području šest kantona (Hercegovačko-neretvanski, Srednjobosanski, Zapadnohercegovački, Herceg-bosanski, Zeničko-dobojski i Posavski) telefonskim ispitivanjem.

Učestvovanje u istraživanjima odbilo je 13% pozvanih ispitanika. U strukturi ispitanika 52,5% bilo je muškaraca i 47,5% žena. Od ukupnog broja 2,7% ispitanika nije se izjasnilo kojoj nacionalnosti pripada.

Na pitanje "Namjeravate li izaći na opšte izbore 7. oktobra ove godine?" 57,1% ispitanika je odgovorilo da namjerava, 19,1% da neće i njih 23,8% da ne zna hoće li izaći na izbore.

U poređenju s ispitivanjem iz jula ove godine, za 2,4 veći je procenat ispitanika koji su se izjasnili kako će izaći na izbore (57,1% u poređenju s 54,7% iz jula).

Prema rezultatima HDZ BiH uživa najveće povjerenje hrvatskih birača s 59,8% podrške. Slijedi HDZ 1990. s 8,9%, dok druge stranke imaju manje povjerenja ispitanika.

U poređenju s istraživanjem iz jula, podrška HDZ-u je rasla za 1,6%, HDZ 1990. je dobio 0,4% više, HRS je dobio 0,4% manje, SDP je ostao na istom nivou, dok je HSS dobio 0,1% više podrške.

Za hrvatskog člana Predsjedništva BiH uvjerljivo vodi Dragan Čović, aktuelni član Predsjedništva BiH, koji ima povjerenje 67,4% birača hrvatske nacionalnosti, što je rast od 2,3% u odnosu na mjesec ranije.

Na 2. mjestu je kandidat HDZ-a 1990. Diana Zelenika s 9,2% naklonjenosti birača (povećanje od 0,2%).

Na 3. mjestu je Željko Komšić s 1,2% (pad potpore od 0,3%). Boriša Falatar, kandidat Naše stranke, koji je pretekao kandidata Jerka Ivankovića Lijanovića i sada je s 0,5% podrške na 4. mjestu po povjerenju hrvatskih birača.

Centar za politološka istraživanja Filozofskog fakulteta najavio je i nova istraživanja o preferencijama stranaka i kandidata, kao i ona o ključnim društvenim problemima s naglaskom na stajališta Hrvata u BiH.

(Vecernji.ba)

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije