BiH

Džaferović: Dodikovi stavovi izneseni u Rusiji nisu stavovi BiH

Džaferović: Dodikovi stavovi izneseni u Rusiji nisu stavovi BiH
Foto: Anadolija | Džaferović: Dodikovi stavovi izneseni u Rusiji nisu stavovi BiH

SARAJEVO - "Nijedan stav koji je iznio ili dogovor koji je tokom posjete Ruskoj Federaciji postigao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nije usaglašen u Predsjedništvu BiH, te samim tim ne predstavlja ni zvaničan stav naše zemlje", naveo je u saopštenju bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Džaferović tvrdi da "eventualno postignuti dogovor u Rusiji o gasifikaciji Republike Srpske ne može imati nikakve pravne posljedice za Bosnu i Hercegovinu ili bilo koga u BiH".

On kaže da takav dogovor može predstavljati "samo kršenje Dejtonskog sporazuma, odnosno Ustava BiH".

"Niko u BiH nema niti bi trebao imati bilo šta protiv povezivanja BiH na međunarodne plinske tokove. Međutim, pitanje plina i povezivanja na međunarodne tokove u isključivoj je nadležnosti države BiH. Zato je potrebno donijeti zakon na državnom nivou i formirati neovisnog državnog operatera kakav je Eletroprenos za električnu energiju. Pozivam Dodika i sve druge političke aktere u BiH da to uradimo što prije i time omogućimo stabilno snabdijevanje BiH plinom", poručio je Džaferović.

Podsjećamo, Dodik učestvuje na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, gdje rekao da bi izgradnja kraka ruskog gasovoda "Turski tok" kroz Republiku Srpsku koštala oko 300 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije