BiH

Džaferović: Dolazi vrijeme za formiranje novog Savjeta ministara

Džaferović: Dolazi vrijeme za formiranje novog Savjeta ministara
Foto: N.N. | Džaferović: Dolazi vrijeme za formiranje novog Savjeta ministara

SARAJEVO - Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović smatra da je moguće formirati Savjet ministara u skladu sa izbornim rezultatom, te da dolazi vrijeme kada će to biti i učinjeno.

"Želim da u BiH što prije bude formiran novi Savjet ministara, u skladu sa izbornim rezultatom, ali i Vlada Federacije BiH, te nekoliko kantonalnih vlada", rekao je Džaferović novinarima u Sarajevu.

Govoreći o formiranju vlasti na nivou BiH, on je podsjetio da su političke partije usaglasile izjavu, te dodao da se zna i parlamentarna većina koju, kako je rekao, predstavljaju SNSD, HDZ BiH, SDA, DF, a vjerovatno i SBB.

"To je grupacija političkih stranaka koje imaju kapacitet da formiraju Savjet ministara. Ostalo je još da se riješi pitanje Godišnjeg nacionalnog programa i treba tražiti način kako da se on dostavi", kaže Džaferović.

On smatra da SBB treba da učestvuje u vlasti na nivou BiH, te da je potrebno formirati jak, kako kaže, probosanski blok.

"U tom bloku ima mjesta za sve one koji imaju kapaciteta da, imajući u vidu broj poslanika, obavljaju vlast na svim nivoima u BiH", rekao je bošnjački član Predsjedništva BiH, dodavši da će stranke unutar tog bloka tek dogovarati raspodjelu ministarskih fotelja.

Odlaganje nuklearnog otpada mora biti daleko od granice

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović istakao je da Hrvatska ne može odlagati nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora, već da to mora biti daleko od njene granice sa BiH.

Džaferović je podsjetio da je Predsjedništvo BiH jednoglasno zauzelo stav prema kom odlaganje nukleranog otpada ne može biti tamo gdje planira Hrvatska.

"To je jedinstven stav Predsjedništva i mi ćemo štiti interese BiH", rekao je bošnjački član Predsjedništva novinarima u Sarajevu.

Džaferović je dodao da će Hrvatskoj biti upućena protestna nota u vezi sa djelovanjem Hrvatske obavještajne službe prema građanima BiH koji su u tranzitu kroz Hrvatsku ili borave u njoj.

"I to je jedinstven stav Predsjedništva, a s ciljem zaštite interesa građana BiH i same zemlje", rekao je Džaferović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije