BiH

Džaferović: Negiranje Zakona o odbrani posljedica uticaja Rusije na Srpsku

Džaferović: Negiranje Zakona o odbrani posljedica uticaja Rusije na Srpsku
Foto: N.N. | Džaferović: Negiranje Zakona o odbrani posljedica uticaja Rusije na Srpsku

SARAJEVO - Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekao je u Novom Pazaru da je uticaj Rusije na djelovanje političara iz entiteta RS evidentan i vidljiv i da je posljedica toga njihovo negiranje Zakona o odbrani.

"Volio bih da utjecaja Rusije nema, ali o tome treba da vodi računa i NATO. Mi smo doveli u pitanje formiranje Vijeća ministara tražeći da se ispoštuje Zakon o odbrani i preda prvi Godišnji nacionalni program u okviru Akcionog plana za članstvo u NATO i vidjet ćemo kako će se stvari dalje odvijati",  rekao je Džaferović.

On vjeruje da će se u sadejstvu zvaničnika BIH i država članica NATO-a naći neko rješenje da BiH preda prvi Godišnji nacionalni program i krene sa poštivanjem zakona koji je ranije usvojila.

Na pitanje agencije Beta da prokomentira izjave Milorada Dodika koje daje u ime RS-a sa skupova na kojima učestvuje u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Džaferović je rekao da ovoj zemlji nisu mogli da naude ni mnogo veći igrači.

"BiH je cjelovita i demokratska država i ona se očuvala i onda kada joj je bilo najteže u historiji, u periodu agresije od 1992. do 1995. godine. Mnogo veći igrači nisu mogli nauditi BiH, pa neće ni ovi danas, budite uvjereni u to. Kada bilo ko iz entiteta RS, a pogotovo najviši zvaničnici, iskazuje nepoštovanje prema suverenitetu i integritetu međunarodno priznate države BiH, neka zna da na taj način najviše ugrožava entitet koji predstavlja",  rekao je Džaferović.

On je istakao da je BiH postojala i prije Dejtonskog sporazuma, a da su entiteti nastali tada.

"Mogu samo da potkopaju Dejton i onda će nestati prvo ono što je nastalo u Dejtonu, a to su entiteti, a BiH će nastaviti da postoji jer je postojala i prije toga",  rekao je Džaferović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije