BiH

Džaferović: Otvorena pitanja rješavati dijalogom i saradnjom

Džaferović: Otvorena pitanja rješavati dijalogom i saradnjom
Foto: Tanjug | Džaferović: Otvorena pitanja rješavati dijalogom i saradnjom

BEOGRAD - Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da postoje brojna otvorena pitanja između Srbije i BiH i da bi ih trebalo početi rješavati, zbog čega je potrebno voditi dijalog i intenzivirati saradnju između institucija dvije zemlje.

Na konferenciji za novinare u Beogradu nakon trilateralnog sastanaka Srbije, Turske i BiH u Beogradu, Džaferović je rekao da se samo tako mogu na pravi način riješiti svi bilateralni problemi.

"Ono što je zajedničko za zemlje koje učestvuju u ovoj trilaterali je pitanje auto-puta Sarajevo-Beograd, čiji ćemo početak izgradnje danas ozvaničiti ovdje u Srbiji. To je veoma važan projekat koji definitivno utiče na mir i stabilnost u cijelom regionu", istakao je Džaferović.

On je rekao da je Srbija završila svoje obaveze, kao i odnose sa Turskom i da danas počinje dio izgradnje auto-puta kroz Srbiju.

"Mi u BiH smo preuzeli obavezu da ono što se tiče institucija BiH što je moguće prije definišemo i nakon toga zaključimo odgovarajuće ugovore i sa Turskom i Srbijom, kako bi taj projekat što prije bio realizovan. To je ono što je za mene danas najvažnije na sastanku trilaterale u Beogradu", istakao je Džaferović.

On je zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na organizaciji ovog sastanka i predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu što učestvuje u ovim trilateralnim aktivnostima.

Džaferović je dodao da je Turska stabilizirajući faktor u regionu i da ima dobre bilateralne odnose sa svim zemljama regiona, pa tako i sa BiH i Srbijom, te može da pomogne stabilizaciji ukupnih prilika na zapadnom Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije