BiH

Pratite nas na Google news

Džaferović: Pozivamo Hrvatsku da obustavi radove na Pelješkom mostu

Džaferović: Pozivamo Hrvatsku da obustavi radove na Pelješkom mostu
Foto: Arhiva | Džaferović: Pozivamo Hrvatsku da obustavi radove na Pelješkom mostu
Fena

​SARAJEVO - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je da su danas na sjednici usvojenim zaključcima pozvali Republiku Hrvatsku da obustavi radove na izgradnji Pelješkog mosta te da razgovorom riješe sva otvorena pitanja, jer BiH ima pravo na pristup otvorenom moru.

"Ukoliko se to ne desi, treba pokrenuti postupak mirenja kako je predviđeno međunarodnom konvencijom, a ukoliko i to ne uspije, treba pokrenuti postupak pred Međunarodnim sudom za prava mora", kazao je.

Međutim, Džaferović je naglasio da predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije podržao zaključke, te da je najavio ulaganje vitalnog nacionalnog interesa.   

"Ukoliko u Narodnoj skupštini Republike Srpske dobije dvotrećinsku većinu, zaključak neće biti usvojen, u suprotnom će biti postupano onako kako je navedeno u Zaključku", pojasnio je Džaferović te poručio da BiH ne traži ništa što nije njeno.  

Smatra da interes RS treba biti da BiH ima neometan pristup otvorenom moru u skladu sa Konvencijom o pravu mora UN-a.

Istakao je da je predsjedavajući Predsjedništva Dodik zadužen da uputi pismo predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović.

"BiH ne traži ništa što joj ne pripada i mi ćemo na tome ustrajati. Mi ćemo prava BiH osigurati. Šta god da odluči NS RS, mi se nećemo prestati boriti", poručio je.   

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije