BiH

Džaferović: Sankcije treba uvesti i vlastima RS i onima koji slijede Dodika

Džaferović: Sankcije treba uvesti i vlastima RS i onima koji slijede Dodika
Foto: Predsedništvo BiH | Džaferović: Sankcije treba uvesti i vlastima RS i onima koji slijede Dodika

SARAJEVO - Odluka Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske je opravdana, kazao je danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović nakon što je Velika Britanije uvela sankcije srpskom članu Predsjedništva BiH i predsjednici RS Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović.

"Ujedinjeno Kraljevstvo je jedan od svjedoka Dejtonskog sporazuma i članica Vijeća za implementaciju mira, te je nužno da reagira kada se Dejtonski sporazum potkopava, a to upravo rade vlasti Republike Srpske", ocijenio je Džaferović.

Kako je dodao, nizom neustavnih zakona, odluka i zaključaka vlasti RS su izvršile udar na Dejtonski mirovni sporazum i 27 godina njegove implementacije.

"Time je ozbiljno ugrožena stabilnost i uzdrman je mir u Bosni i Hercegovini, što je naročito zabrinjavajuće uzimajući u obzir rusku agresiju na Ukrajinu, kao i činjenicu da vlasti RS predvođene Dodikom podržavaju tu agresiju", istakao je predsjedavajući Predsjednišptva BiH.

Pozdravljajući odluku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, ponovio je i poziv državama članicama Evropske unije da uvedu sankcije vlastima Republike Srpske, jer evropska bezbjednost i stabilnost, koju Dodik potkopava, mora biti iznad unutrašnjih prijepora u EU.

"Ukoliko nije moguće iznaći konsenzus o tom pitanju, EU ne smije biti talac jedne od članica te ostale države trebaju uvesti sankcije Dodiku i onima koji ga slijede", zaključio je Džaferović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije