BiH

Džaferović: Savjet ministara da napravi analizu o "malom Šengenu"

Džaferović: Savjet ministara da napravi analizu o "malom Šengenu"
Foto: Anadolija/Arhiva | Džaferović: Savjet ministara da napravi analizu o "malom Šengenu"

SARAJEVO - Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je danas novinarima nakon što su održane tri sjednice Predsjedništva BiH da, prije nego što se upalo u raspravu o vanrednim sjendicama, da je Komšić je predlagao da se ne izjašnjava ni o jednom od pitanja, ni o priznanju Kosova, a ni o prebacivanju ambasade BiH u Jerusalim.

"Dodik se nije složio i glasali smo, Komšić i ja smo glasali da se ambasada ne premiješta u Jerusalim i mislim da je to ispravan potez Predsjedništva. Nakon toga smo održali sjednicu na zahtjev Komšića, Komšić i ja  glasali smo da priznamo Kosovo. Procedura je takva da idemo u drugi krug glasanja, a ako u drugom krugu  bude ovako glasano, Dodik će tražiti sjednicu NSRS i vjerovatno na koncu ni jedna odluka neće proći", kazao je Džaferović.

Na pitanje šta će značiti glasanje članova Predsjendištva o premiještanju ambasade u Jerusalem i priznavanja Kosova kazao je da odluka nije konačna i da će se još jedna sjednica morati održati.

"Zna se kako će to završiti, niti će biti priznato Kosovo, niti će ambasada biti premještena. Kad se održi još jedna sjendica Dodik će povući pitanje nacionalnog vitalnog interesa", kazao je Džaferović.

Govoreći o redovnoj sjednici, rekao je da je Predsjedništvo tražilo da se naprave ocjene, odnosno analiza koje su prednosti i mane "malog Šengena" i to bi Vijeće ministara trebalo da dostavi Predsjedništvu u roku od mjesec dana.

"Raspravljali smo i o pitanju borbe protiv pandmije i usvojili smo dva važna zaključka, a jedan je da se intenziviraju radovi Koordinacionog tijela da on treba da bude kreativniji", kazao je Džaferović, te dodao da se razgovaralo i o strategiji borbe protiv ilegalne trgovine ljudima.

Džaferović je rekao da je prihvaćen izvještaj Selme Cikotića, ministra sigurnosti BiH,  kada su u pitanju migrantii, te da su tražili da se ispoštuju raniji zaključci Predsjedništva.

"Vidimo poboljšanje, ali ni izdaleka to nije ono što mi treba da imamo", kazao je Džaferović.

Dodaje da je razgovarano i o 14 priroteta Evropske komisije, te da su zatražili od Vijeća ministara da se primijenjuju zaključci koje smo donijeli u aprilu.

"Skinuta je tačka Programske reforme zbog toga što nema izvještaja Vijeća ministara, te je to ostavljeno za narednu sjendicu da to tada pripremi Vijeće ministara", istakao je Džeferović.

Danas će Predsjendištvo BiH održati dvije telefonske sjendice hitne kako bi se razgovaralo o IPA fondovima i nabavci vakcina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije