BiH

Džaferović od Ustavnog suda BiH zatražio ukidanje Zakona o lijekovima RS

Džaferović od Ustavnog suda BiH zatražio ukidanje Zakona o lijekovima RS
Foto: Fena/Arhiva | Džaferović od Ustavnog suda BiH zatražio ukidanje Zakona o lijekovima RS
M.B.

SARAJEVO - Nakon današnjeg stupanja na snagu Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović uputio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti ovog zakona, a istim zahtjevom obuhvaćne su i dopune Zakona o republičkoj upravi RS.

Džaferović je zatražio od Ustavnog suda BiH da ukine "ove neustavne akte". 

Takođe, zatražio je da "Ustavni sud donese privremenu mjeru, kojim će ih staviti van snage do donošenja svoje konačne odluke, kako njihovom primjenom, za vrijeme trajanja postupka, ne bi bila napravljena nepopravljiva šteta".

Tim zahtjevom je, kako se navodi, ukazano na "neusklađenosti odredbi osporavanih zakona sa odredbama Ustava BiH koje se odnose na načelo vladavine prava, nediskriminaciju, uspostavu jedinstvenog tržišta na cijeloj državnoj teritoriji, međunarodne standarde i obavezu entiteta da se u potpunosti pridržavaju odluka institucija BiH".

U zahtjevu se, između ostalog, naglašava da su "osporeni zakoni u suprotnosti s državnim zakonima iz te oblasti, te da se njima uspostavlja neustavni, paralelni sistem infrastrukture, kontrole i pravila u prometu lijekova i medicinskih sredstava".

"Spornim zakonima podriva se ustavni sistem, ignoriraju propisi i standardi na nivou BiH, razgrađuje njeno unutrašnje tržište i različito tretiraju prava građana na način da se uspostavlja nejednak pristup zdravstvenoj zaštiti i lijekovima. Također, daje se prednost pravnim osobama registriranim na teritoriji entiteta Republika Srpska, te stvara rizik u pogledu efikasnosti, kvaliteta i sigurnosti lijekova i medicinskih sredstava", navodi se u saopštenju Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

U saopštenju se dodaje da je "uklanjanje ovih propisa jedino djelotvorno sredstvo za osiguranje prava i zaštitu zdravlja i života građana, slobodu kretanja roba i usluga, slobodnu tržišnu privredu u BiH, zabranu diskriminacije i uspostavu funkcionalnog političkog i ekonomskog poretka".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije