BiH

Džaferović optužio Kitarovićevu da vrijeđa Bošnjake

Džaferović optužio Kitarovićevu da vrijeđa Bošnjake
Foto: N.N. | Džaferović optužio Kitarovićevu da vrijeđa Bošnjake
Tanjug

SARAJEVO - Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović optužio je danas hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da vrijeđa Bošnjake i da pripada "retrogradnim snagama" koje unose podjele među narodima u toj zemlji.

Džaferović nije precizirao na koje izjave Grabar-Kitarovićeve misli, ali, kako navodi Hina, ona je u srijedu u Mostaru izjavila da "treba onemogućiti da brojniji narodi Hrvatima nameću predstavnike na izborima", a u intervjuu Radio Vitezu kako "neće dopustiti da BiH prisvaja jedan narod"

Džaferović je rekao da je hrvatska predsjednica koja je u izbornoj kampanji za drugi mandat, optužila Bošnjake da BiH žele samo za sebe.

"To ne rade ozbiljni političari, oni ne vrijeđaju narode. Narod na koji je ona mislila je narod nad kojim je počinjen genocid, uvrijedila je narod koji je protjeran sa ogromne teritorije", rekao je novinarima Džaferović.

"Taj narod se bori za cjelovitu državu na kojoj će biti ravnopravni svi njeni državljani, svi narodi. Retrogradne snage, kojima očito i Grabar-Kitarovićeva pripada, zalažu se za etničke i teritorijalne podjele", dodao je Džaferović.

Bošnjački član državnog vrha slaže se da treba donjeti novi izborni zakon, ali se prije svega moraju sprovesti presude Evropskog suda za ljudska prava kojima treba osigurati ravnopravnost svih građana.

Kolindu "Grabar-Kitarović niko neće pitati kako će se urediti odnosi u BiH nego će to učiniti građani koji u njoj žive", kazao je Džaferović.

On je takođe optužio hrvatske poslanike u Evropskom parlamentu da svojim djelovanjem podstiču politiku novih podjela unutar BiH.

Kolinda Grabar-Kitarović je u Mostaru bila na godišnjici udruženja bosanskohercegovačkih Hrvata "Prsten", a u Skopaljskoj Gračanici kod Bugojna i u Vitezu razgovarala je s tamošnjim Hrvatima, lokalnim vlastima i sveštenicima o položaju Hrvata, navodi Hina.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije