BiH

Džaferović u Briselu: Zamolio sam da se BiH dodijeli kandidatski status

Džaferović u Briselu: Zamolio sam da se BiH dodijeli kandidatski status
Foto: Fena/Arhiva | Džaferović u Briselu: Zamolio sam da se BiH dodijeli kandidatski status
Fena

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je nakon sastanka s predsjednikom Evropskog savjeta Čarlsom Mišelom danas u Briselu ocijenio da je to vrlo bitan sastanak, važan sastanak za BiH, jer je razgovarao s prvim čovjekom Evropske unije o pitanjima koja se tiču BiH i odnosa BiH i EU.

Kazao je da prva tema koja se u ovom trenutku na svim sastancima mora razmatrati je pitanje ruske operacije u Ukrajini, odnosa BiH prema tom pitanju.

"Ja sam predsjednika Mišela upoznao sa stavovima BiH. Oni su njemu takođe poznati. BiH se svrstala na civilizovani dio svijeta, dio svijeta koji je osudio rusku operaciji u Ukrajini, dio svijeta koji poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i dio svijeta koji se pridružuje restriktivnim mjerama, rezolucijama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i stavovima Evropske komisije", naveo je Džaferović.

Kazao je da su razgovarali o situaciji u BiH, "situacija u BiH nije dobra, institucije BiH su blokirane".

"Vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska poduzimaju mjere kako bi se urušile reforme koje smo mukotrpno gradili 27 godina u BiH. Ja sam zamolio za podršku, da se i uz pomoć EU, djelovanje EU jednostavno te retrogradne odluke skupštine RS-a stave van snage i da se pomogne BiH kroz djelovanje EU kako bi se deblokirale institucije i BiH normalno funkcionisala", ističe Džaferović.

Po njegovim riječima, razgovarano je i o međunarodnom vojnom prisustvu u BiH.

"Rekao sam da je potrebno osnažiti EUFOR, jer bolje je zlo spriječiti nego ga kasnije liječiti. Bolje je požar spriječiti nego ga gasiti. Sama činjenica da je došlo do povećanja snaga EUFOR-a u BiH, kapaciteta te misije, je samo po sebi značajno stabilizovalo stanje u mojoj zemlji. Mislim da će snaženje i jačanje EUFOR-a dodatno ustabiliti bezbjednosnu situaciju u BiH", naveo je Džaferović.

Kazao je da je razgovarano i o ukupnom djelovanju međunarodne zajednice, dodajući kako misli da međunarodna zajednica treba da odlučnije djeluje u BiH.

"Razgovarali smo i o ustavnim i izbornim reformama unutar BiH i izborima koji se trebaju održati ove godine. To su teme o kojima smo danas predsjednik Mišel i ja razgovarali", naveo je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Napomenuo je da nakon ovoga ide na sastanak s predsjednicom Evropske komisije.

"Ono što sam i na sastanku s predsjednikom Mišelom razgovarao je pitanje evropskog puta BiH i našeg kandidatskog statusa. O svim ovim pitanjima ću razgovarati i s predsjednicom Evropske komisije. Moja posebna molba najodgovornijim ljudima EU je da, kada je u pitanju BiH, se založe da se BiH dodjeli kandidatski status. Znam da BiH, nažalost, zbog destruktivnih snaga, nije ispunila uslove iz 14 prioriteta. Oboreni su i neki zakoni - Zakon o Viskom sudskom i tužilačkom vijeću, Zakon o sukobu interesa, Zakon o javnim nabavkama u Domu naroda državnog parlamenta protekle sedmice. Ali uprkos tome, imajući u vidu situaciju koja se dešava u BiH sa blokadom institucija, pokušajem urušavanja reformi, prijetnje koje postoje vezane za rusku operaciju u Ukrajini, zamolio sam da se o BiH povede računa i da se u ovom trenutku i BiH dodijeli kandidatski status kao geostrateška i geopolitička odluka. To bi jako puno pomoglo Bosni i Hercegovini, to bi bio jako pozitivan signal za sve ljude u mojoj zemlji", naveo je Džaferović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije