BiH

Džerard Selman predložen za predsjednika Ustavnog suda

Džerard Selman predložen za predsjednika Ustavnog suda
Foto: Arhiva | Džerard Selman predložen za predsjednika Ustavnog suda

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović predložila je Narodnoj skupštini Srpske da na poziciju predsjednika Ustavnog suda Republike Srpske ponovo imenuje Džerarda Selmana, dosadašnjeg predsjednika te pravosudne institucije.

Obrazlažući ovaj prijedlog u parlamentu Srpske, generalni sekretar predsjednika Republike Đuka Huremović rekla je da je predsjednik Republike Srpske ovakvu odluku donijela u skladu s odredbama Ustava Srpske, te uvažavajući prijedlog Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH i pozitivno mišljenje Ustavnog suda Srpske o Selmanu kao kandidatu.

VSTS BiH je, nakon provedene konkursne procedure, na sjednici 4. marta usvojio i dostavio predsjedniku Republike Srpske na dalje postupanje prijedlog kandidata za predsjednika Ustavnog suda Srpske.

Na tom planu, VSTS je konstatovao da se na konkurs prijavio samo jedan kandidat - Džerard Selman, dosadašnji predsjednik Ustavnog suda Srpske.

Ustavni sud Republike Srpske je na sjednici održanoj 24. februara jednoglasno zauzeo stav da se na osnovu stručnih i profesionalnih kvalifikacija, respektabilnog rukovodnog iskustva i uspješnog osmogodišnjeg obavljanja funkcije predsjednika Ustavnog suda, u cijelosti podrži prijedlog VSTS-a BiH da se Selmanu da pozitivno mišljenje za dalje obavljanje ove u narednom mandatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije