BiH

Džihadistima iz Sirije lisice na ruke čim kroče u BiH

Džihadistima iz Sirije lisice na ruke čim kroče u BiH
Foto: N.N. | Džihadistima iz Sirije lisice na ruke čim kroče u BiH
Dragan Sladojević

SARAJEVO, BANJALUKA - Državljani BiH koji su ratovali u redovima Islamske države i za kojima je raspisana potjernica biće uhapšeni i pritvoreni odmah po izručenju.

Potvrdio je to za "Nezavisne" Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, nakon što je juče objavljen spisak bh. građana, boraca u vojnim i paravojnim formacijama na području Iraka i Sirije, a koji su sada u zatvorima u sirijskom dijelu koji kontrolišu kurdske snage.

"Svi će biti sankcionisani. Za dvojicom, za koju smo već potvrdili prihvat, već je raspisana međunarodna potjernica i određen im je pritvor. Slijedi njihovo procesuiranje", rekao je Mektić i dodao da čim je za nekim raspisana potjernica, po automatizmu to znači da je u bjekstvu te mu se određuje pritvor.

Na Interpolovim potjernicama su već Ibro Ćufurović, Edin Muftić, Amir Džinić, Fikret Zukić te još neki bh. građani čija su imena juče objavljena, a koji su, kako se tvrdi, trenutno u Siriji. Ćufurović je na listi zbog organizovanja terorističke grupe, o čemu su "Nezavisne" ranije pisale.

ZAHTJEV: Izručenje njih i još nekoliko desetina bh. građana očekuje se nakon što su nedavno vlasti BiH prihvatile zahtjev američke vlade da preuzmu svoje državljane koji su se u Siriji i Iraku borili u redovima terorističkih organizacija poput Islamske države, te su zarobljeni u tamošnjim protivterorističkim operacijama.

Stoga bi do kraja marta vlastima BiH trebalo da budu izručeni Ibro Ćufurović iz okoline Velike Kladuše, kao i Abdullah Armin Čurt, poznatiji po prijetnji klanjem poglavara Islamske zajednice u BiH. Navodno bi u narednih nekoliko sedmica, osim Ćufurovića i Čurta, trebalo početi izručivanje i ostalih bh. državljana koji su se borili u IS te članova njihovih porodica.

Kako je juče na svom portalu objavilo Radio Sarajevo, u muškom kampu - zatvoru "Qamishli", na sirijsko-turskoj granici, nalaze se Albin Sinanović, Nedim Mujčinović i Edin Muftić.

Po istom izvoru, među onima koji su se predali su i Emir Ališić iz sela Ošve, kod Maglaja, i njegov pastorak Labidi Hamza. Kako se dodaje, predali su se i Edvin Babić zvani Osman iz Sarajeva, te Alija Keserović iz Bužima, obojica lica s crvenih potjernica. I o Keseroviću su "Nezavisne" ranije pisale, jer mu se na teret stavlja organizovanje terorističke grupe.

KLANJE: S njima su, kako je objavljeno, i Amir Selimović i njegova supruga Meliha Delić, zajedno s jednim djetetom. Selimović je, ističe se, prijetio da će zaklati svakog muslimana iz BiH koji je protiv Islamske države.

Među onima koji su položili oružje su, dodaje se, i Enes Borovac, Salem Hasić sa suprugom Enesom Džinić i jednim djetetom, te Senad Kupusović. Hasić i Kupusović su, takođe, lica s potjernice Interpola.

Budući magistar prirodno-matematičkog fakulteta Aida Kobić iz Zenice, kćerka uglednog fudbalskog trenera, 2013. godine je roditeljima samo SMS-om javila da se udala i da je u Siriji, a ona se, kako postoje tvrdnje, takođe nedavno predala Kurdima, zajedno sa dvoje djece. Još brojne žene i djeca su, tvrdi se, u Siriji.

Tako prebacivanje u BiH očekuju i Fata Fuško-Hodžić i njenih troje djece. Fata je supruga Dževada Hodžića (47) iz Gornje Maoče, a u Siriju su otišli 2015. godine, s tim što su prije odlaska na ratište na kuću, kako se tvrdi, stavili zastave Islamske države!

Na spisku su, prema saznanjima bh. bezbjednosnih agencija, i Amir i Emira Džinić iz Tešnja sa sedmoro djece.

Navodno se kurdskim snagama dosad predalo najmanje 77 osoba iz BiH, od čega je 19 muškaraca, boraca Islamske države, 24 žene i čak 34 njihove djece. Podsjetimo, bh. vlasti su dosad uhapsile veći broj džihadista, a dobar dio njih je pao nakon što sleti na sarajevski aerodrom. Neki od njih već su osuđeni.

Kurdskim snagama se predalo:

19 muškaraca iz BiH

24 žene

34 njihove djece

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Još jedna velika investicija Central osiguranja

Marketing tim / 26.07.2021 10:46

U proteklom periodu Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. su svojoj poslovnoj mreži dodali još jednu stanicu tehničkog pregleda. Radi se o kupovini suvremenog tehničkog pregleda u Kreševu.

Central osiguranja d.d. | Još jedna velika investicija Central osiguranja

Ovom akvizicijom, Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. potvrđuju poslovnu politiku stalnog rasta i razvoja. Kako Central osiguranje d.d., uspijeva održavati stalni rast i rekordnu premiju objasnio je Predsjednik Uprave i direktor Central osiguranja Feđa Morankić.

„Nakon prvih šest mjeseci ove godine, možemo reći da je solventnost Društva izuzetno dobra, a efikasnost i efektivnost pridonose tomu da je društvo finansijski i operativno stabilno. Pandemija, promjene na tržištu osiguranja, promjene u očekivanjima i ponašanjima kupaca su izazovi s kojima se kompanije susreću u svakodnevnom poslovanju. Mi u Centralu smo izazove prepoznali na vrijeme, a o čemu najbolje svjedoče rezultati poslovanja za prvih šest mjeseci 2021. godine,“ objašnjava Morankić.

Prema službenim podacima, Central osiguranje je u periodu od prvog do šestog mjeseca 2021. godine, s premijom od 22.523.285,00 KM, a u odnosu na isti period prethodne godine, ostvarilo rast od 11,02%.

Rast je zabilježen u svim vidovima osiguranja, kao što su osiguranje od auto odgovornosti, kasko, zaštita bonusa, pomoć na cesti, odgovornost vozara i drugo.

 „U prvih pola godine, na više od 40 stanica, u Testing centru je završeno 65 000 tehničkih pregleda. Nastavno dosadašnjem pozitivnom poslovnom širenju, Testing centar i dalje ide u pozitivnom pravcu, čemu u prilog ide i posljednja velika investicija, kupnja stanice tehničkog pregleda u Kreševu“, kaže Ivan Kožul, direktor Testing centra d.o.o.

Pred društvima predstoje dalja investiranja, razvoj i kontinuirano unapređenje poslovanja. Kako u području upravljanja, tako i u području poslovnih procesa, izazovi se kontinuirano nameću. „Strateško planiranje, stalne inovacije, velike akvizicije i ulaganja, edukacija i motivacija uposlenika te digitalizacija su samo neke od metoda kojima se u Centralu služimo, kako bi ostvarili naš krajnji cilj da postanemo tržišni lider“, navodi Morankić.

Pored navedene akvizicije, Central osiguranje ima u planu za ovu, ali i naredne godine i dalje rasti i povećavati svoj tržišni potencijal novim ulaganjima, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Najčitanije