BiH

Džombić: Nakon odluke suda, Vlada RS može da radi

Džombić: Nakon odluke suda, Vlada RS može da radi
Džombić: Nakon odluke suda, Vlada RS može da radi

BANjALUKA - Vlada Republike Srpske može da radi punim kapacitetom poslije objavljivanja u "Službenom glasniku" odluke Ustavnog suda RS po kojoj nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka izborom premijera Srpske, izjavio je u utorak predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić.

"Prvo Ustavni sud dostavlja informaciju Narodnoj skupštini RS, koja poslije toga ide na objavljivanje u `Službenom glasniku`, a stupa na snagu prvog dana nakon objavljivanja", rekao je Džombić i izrazio nadu da će do četvrtka, 3. februara, biti moguće organizovati sjednicu Vlade RS.

On je rekao da je odluka Ustavnog suda RS bila očekivana, jer su pravo i pravda na strani Srpske i dodao da je uvjeren da su i u Klubu Bošnjaka znali da će sudska odluka biti ovakva.

Džombić kaže da ostaje nejasno zbog čega je bila potrebna takva nekorektna predstava, jer je nepotrebno izgubljen cio mjesec i stvoren vakuum u funkcionisanju novoformirane Vlade.

"Svjedoci smo sinhronizovane akcije predstavnika bošnjačkih političara u njihovom zajedničkom pokušaju blokade funkcionisanja institucija RS i to se ogleda i kroz zahtjev Sulejmana Tihića za ocjenom ustavnosti Zakona o izvršenju budžeta", naglasio je Džombić.

Predsjednik Vlade RS ponovio je da je Tihićev zahtjev neosnovan, ali i besmislen, te naglasio da problemi koji postoje u Federaciji BiH neće biti riješeni blokadom institucija Srpske.         

Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS odlučilo je u utorak da nije povrijeđen vitalni interes Bošnjaka izborom Aleksandra Džombića za predsjednika Vlade.

Klub Bošnjaka tvrdio je da je odlukom o izboru predsjednika Vlade povrijeđen vitalni interes Bošnjaka jer je isključivanjem Bošnjaka sa svih šest funkcija navedenih u članu 69 Ustava RS izvršena diskriminacija bošnjačkog naroda.

Vezana vijest:

Ustavni sud RS: Nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka

                                                    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije