BiH

EU najveći donator i partner BiH

EU najveći donator i partner BiH
Foto: Dražan Pozderović | EU najveći donator i partner BiH

BANJALUKA, SARAJEVO - EU je najveći donator i najvažniji trgovinski partner BiH, a kompanije iz EU najveći investitori u bh. privredu, zbog čega je Delegacija EU započela kampanju "Povezani kroz dobro", koja ima za cilj da građanima BiH približi načine na koje je EU pomogla građanima, privredi i organizacijama u BiH.

Tim povodom Zatler je u Banjaluci, zajedno s predstavnicima nekoliko kompanija kojima je EU pomogla u protekle dvije godine, otvorio štand s najvažnijim podacima o pomoći koju je BiH primila od EU, posebno tokom poteškoća izazvanih virusom korona.

Zatler je rekao da se radi o povezivanju s preduzećima koja imaju poteškoće u poslovanju ili kojima je potrebna pomoć da povećaju svoje kapacitete i dodao je da je EU potrošila oko 50 miliona evra pomažući preduzećima koja se bave proizvodnjom namještaja, prehrambenom industrijom, saobraćajnom infrastrukturom i drugim sličnim projektima.

"To su mala i srednja preduzeća koja zaslužuju našu podršku, jer kreiraju radna mjesta i pružaju perspektivu ljudima da ostanu u zemlji i osnivaju svoje porodice.

Jasno je da je EU, a ja imam čast da je predstavljam ovdje, povezana sa cijelom zemljom, oba entiteta, preduzećima kada dođu teška vremena, kao što je bilo tokom poplava ili kovida. Moja poruka je da smo ovdje da ostanemo, ovdje smo na duge staze. Moj posao je da se potrudim da zemlja ne bude zaboravljena, da ima perspektivu i da dobije prave signale ohrabrenja da se pridruži EU", rekao je Zatler.

Zoran Joldžić, direktor fabrike "GMP kompani", koja se bavi proizvodnjom tapaciranog namještaja, kaže da je njegova kompanija podržana od strane EU sa 30 odsto ukupnih ulaganja u protekle dvije godine. Kako je rekao, sredstva su uložena u razvoj novih proizvoda, digitalizaciju, tehnološku opremljenost i marketing.

"Ove aktivnosti koje smo proveli doprinijele su našem poslovanju i, naravno, i ubuduće ćemo se prijavljivati na slične projekte kao što je ovaj", rekao je Joldžić.

Goran Ponorac, direktor kompanije "Proinox FM" d.o.o. iz Laktaša, koja se bavi proizvodnjom profesionalne ugostiteljske opreme, takođe je u protekle dvije godine podržan od strane EU kroz projekt "EU za biznis".

"Podržani smo sa 50 odsto preko EU a 50 odsto smo nosili mi. Otvorili smo nova radna mjesta, unaprijedili našu proizvodnju, uveli nove tehnologije. Imali smo odlična iskustva kroz ovaj projekt i zato pozivamo i druge da se prijave, ovakvi projekti su dobar vjetar u leđa", rekao je on.

EU je, osim u Banjaluci, aktivna i u drugim lokalnim zajednicama širom BiH. Nedavno je Direkcija za evropske integracije pozvala grupu novinara u Žepče, s ciljem da pokaže kako EU pomaže kroz "EU za biznis", kroz prekograničnu saradnju i na druge načine. Projekti su sprovođeni preko Razvojne agencija Žepče.

Iz te agencije za "Nezavisne novine" kažu da su benefiti od evropskih projekata ne samo finansijske prirode, već i u smislu usvajanja dobrih praksi, znanja i tehnologija.

"Umjesto da sami trošite financijske i ljudske resurse na rješavanje problema, dobijete pristup bazi već razvijenih i testiranih rješenja i pomoć u njihovom prilagođavanju vašoj konkretnoj potrebi. Na ovaj način se svaka uložena marka višestruko vraća, a razvoj lokalne zajednice se ubrzava podižući standard života svih stanovnika i unapređujući poduzetničku klimu. Surađujući sa EU postajete dio zajednice koja ima za cilj uravnotežen razvoj svih regija dijeleći resurse i znanja te se na taj način stvaraju mogućnosti za unapređenje svih sfera života i zadovoljenje šireg spektra potreba stanovništva", kaže za "Nezavisne novine" Jugoslav Sarajlić ispred ove agencije.

U DEI BiH kažu za "Nezavisne novine" da su projekti prekogranične i transnacionalne saradnje po novčanoj vrijednosti manji u odnosu na projekte iz državnog paketa pomoći, ali da su važni, jer rješavaju neke od ključnih izazova lokalnog karaktera.

"Korist ovih projekata je vidljiva na prvu i oni mijenjaju svakodnevni život ljudi. Posebnost ovih projekata je u tome što trajno spajaju ljude u zajednici u kojoj se implementiraju i među državama partnerima na projektu", kažu oni. Ilustracije radi, kako ističu, BiH je korisnica tri programa prekogranične saradnje, i to Hrvatska - BiH - Crna Gora, Srbija - BiH, BiH - Crna Gora, kao i tri programa transnacionalne saradnje, odnosno "Mediteran", "Adrion" i "Dunav".

Oni ističu da je EU kroz treću komponentu Instrumenata pretpristupne pomoći u državnom paketu za 2021. odobrila deset miliona evra za ovaj sektor.

"Preduslov da ova sredstva budu operativna je zaključivanje partnerskog sporazuma o finansijskom okviru između BiH i EU te finansijskog sporazuma za navedeni paket pomoći", naveli su oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije