BiH

EU poručila vlasti u BiH: Istražiti zloupotrebe u vrijeme epidemije

EU poručila vlasti u BiH: Istražiti zloupotrebe u vrijeme epidemije
Foto: N.N. | EU poručila vlasti u BiH: Istražiti zloupotrebe u vrijeme epidemije

SARAJEVO - Delegacija EU i šefovi misija država članica EU u BiH poručili su da od vlasti iz cijele BiH očekuju da pravilno istraže i pokrenu postupke pred nadležnim sudovima u slučaju bilo kakvih sumnji o zloupotrebi sredstava u procesu javnih nabavki, uključujući i onih za vrijeme odgovora na epidemiju virusa korona (kovid-19).

"Od svih predstavnika vlasti očekujemo da sprovedu efikasne istrage, u potpunosti u skladu sa garancijama pravičnog suđenja, na temelju načela vladavine prava, kao ključne vrijednosti EU i bez bilo kakvog političkog pritiska ili uticaja", poručili su iz Delegacije EU i šefovi misija država članica EU u BiH.

Oni ističu da je nezavisnost tužilaca i sudija od suštinskog značaja i da se ona mora obezbijediti. "Prijetnje i pritisci na policiju i tužioce su neprihvatljivi", ističe se u zajedničkoj izjavi.

Delegacija EU i šefovi misija država članica EU u BiH su pozvali Parlamentarnu skupštinu BiH da bez odlaganja uskladi zakonodavstvo BiH o javnim nabavkama sa relevantnom pravnim nasljeđem EU, kako se to zahtijeva i u Mišljenju Evropske komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije