BiH

EU za migrantsku krizu dala 44 miliona evra, a problema sve više

EU za migrantsku krizu dala 44 miliona evra, a problema sve više
Foto: N.N. | EU za migrantsku krizu dala 44 miliona evra, a problema sve više

Iako je EU od 2007. godine dala 44,8 miliona evra za pomoć u rješavanju ili makar ublažavanju migrantske krize, problema u BiH sve je više, a najviše u Unsko-sanskom kantonu.

“Do prošle godine iz Evrope je stiglo u BiH više od 10 miliona, a samo tokom prošle godine i ostala 34 miliona evra za skloništa, hranu, vodu, sanitarije, odjeću, psihosocijalnu pomoć”, piše "Dnevni avaz".

Navodeći da je situacija na terenu eskalirala, list ističe da nema novca, kao ni dovoljno skloništa, vode i hrane.

U vezi sa spornim milionima posljednjih dana putem medija šalju se otrovne strelice na relaciji Vlada Federacije BiH (FBiH) -Unsko-sanski kanton, podsjeća list.

Prema "Avazu", Vlada FBiH je početkom jula doznačila četiri miliona KM Vladi Unsko-sanskog kantona za pomoć u rješavanju migrantske krize i ova sredstva su trebala biti preusmjerena Crvenom krstu Bihaća, ali je problem nastao kada je Kanton odlučio da bi novac mogao preusmjeriti za izgradnju policijske stanice u Bužimu.

Nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću Bihaća Sej Ramić istakao je da se ne mogu pratiti tokovi novca i da su u migrantskoj krizi svi iskorišteni.

“Neka Vlada zadrži pare u Sarajevu, ali neka i migranti ostanu u Sarajevu”, poručio je Ramić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije