BiH

EVROPOL zadovoljan, stiže oficir za vezu

EVROPOL zadovoljan, stiže oficir za vezu
Foto: N.N. | EVROPOL zadovoljan, stiže oficir za vezu

BANJALUKA - BiH i Evropska policijska služba (EVROPOL) konačno kreću sa uspostavljanjem zajedničke kontakt tačke za saradnju, a što je omogućeno nedavnim potpisom zamjenika ministra bezbjednosti BiH na nedostajuću instrukciju, saznaje "Glas Srpske".

Operativni i strateški sporazum o saradnji sa EVROPOL-om, koji je BiH potpisala još 2016, u februaru naredne godine ratifikovao je Evropski parlament i Parlament BiH, čime je BiH preuzela obavezu uspostavljanja zajedničke kontakt tačke za saradnju u kojoj bi operativne informacije sa EVROPOL razmjenjivali svi policijski organi u BiH.

Zamjenik ministra bezbjednosti BiH Nedeljko Jović je, u vrijeme dok je pozicija ministra bezbjednosti BiH bila upražnjena, donio Instrukciju o uspostavljanju i funkcionisanju zajedničke kontakt tačke, koja predviđa da ta tačka bude u Ministarstvu bezbjednosti, odnosno da oprema bude preseljena iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

To je, s druge strane, izazvalo negodovanje ministra unutrašnjih poslova FBiH Aljoše Čampare i direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića koje žele da kontakt tačka za saradnju bude u Direkciji, a ne u Ministarstvu bezbjednosti BiH, dok je prvi čovjek MUP-a Srpske Dragan Lukač nedavno podvukao da Srpska podržava i dijeli stav Jovića, naglasivši Sporazum sa EVROPOL-om ne predviđa Direkciju kao mjesto kontakt tačke, već decidirano piše da je to Ministarstvo, adresa Trg BiH jedan.

O aktivnostima koju su u proteklom periodu vođenje u BiH po tom pitanju su, kako je potvrđeno "Glasu Srpske", upoznati i u EVROPOL-u.

"Više informacija u vezi sa daljim koracima na ovom planu biće poznato uskoro, ali je jasno da su ispunjeni preduslovi  da ovaj, veoma važan posao bude završen i da BiH počne punu saradnju sa EVROPOL-om", istakao je naš sagovornik.

Sa zamjenikom ministra bezbjednosti Nedeljkom Jovićem nismo uspjeli da stupimo u kontakt, a na njegovom stanovištu, kada je riječ o lokaciji na kojoj treba biti smještena oprema, bio je i bivši ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić. 

On je, naime, u dopisu koji je u martu uputio u sjedište EVROPOL-a, a u koji je "Glas Srpske" imao uvid, obavijestio kolege u Hagu da je zadovoljan što je preduzeo aktivnosti za lociranje smještaja za zajedničku tačku kontakta, te dodao da je prostor adekvatno opremljen, spreman za useljenje i lociran na adresi Trg BiH broj jedan.

Potpisivanju Operativnog sporazuma sa EVROPOL-om prethodili su pregovori u sjedištu te službe u Hagu, a u pregovaračkom timu bili su svi  predstavnici policijskih organa u BiH, uključujući i federalni MUP. Iz Srpske su ranije naglašavali da BiH mora da ima operativnu saradnju sa EVROPOL-om, jer je jedina u regionu koja to još nije postigla, a u paketu sa uspostavljenjem kontakt tačke treba da stigne i oficir za vezu u Sarajevu, ali i da službenik iz BiH ode u Hag.

Poziv

Delegacija EU u BiH pozvala je nedavno nadležne da podrže uspostavljanje potpuno funkcionalne zajedničke kontakt tačke. 

EU je pozdravila i iskorake na inicijativu Ministarstva bezbjednosti BiH u pravcu pune primjene Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji sa EVROPOL-om, uz naglasak da odugovlačenje ovog procesa već ima ozbiljne posljedice za bezbjednost. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije