BiH

Eko toplane novi član Udruženja toplana Srbije

Eko toplane novi član Udruženja toplana Srbije
Foto: Vladimir Mirković / portal ZoomUe | Eko toplane novi član Udruženja toplana Srbije

​Privredno društvo Eko toplane Banjaluka postalo je član Poslovnog udruženja "Toplane Srbije", a članstvo je verifikovano na sjednici Skupštine ovog udruženja na Zlatiboru, u okviru 22. susreta toplana i stručno-naučne konferencije TOPS 2024, koja se održava od 9. do 13. juna.

Ovogodišnja stručno-naučna konferencija posvećena je energetskoj tranziciji u sistemima daljinskog grijanja, korišćenjem obnovljivih izvora energije i unapređenjem mjera enegetske efikasnosti. 

Kako navode organizatori ovog skupa, obnovljivi izvori energije su ključni za održivost sistema daljinskog grijanja, jer smanjuju emisiju ugljen dioksida, dok energetska efikasnost redukuje potrošnju energije, što je važno za smanjenje troškova i uticaja na životnu sredinu. 

"Kombinovanjem opravdanog korištenja obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti poboljšava se održivost i ekonomska isplativost sistema daljinskog grijanja" rekla je u uvodnoj riječi izvršni direktor Beogradskih elektrana Ivana Kalanja.

Ona je istakla da ova tema danas postaje sve važnija u svijetu u kojem se suočavamo sa izazovima klimatskih promjena i potrebom za održivim razvojem daljinske energetike. 

Tehnički direktor Eko toplana Banjaluka Dejan Jovišević učestvovao je na panel diskusiji „Ex YU pogled na sisteme daljinskog grijanja“, na kojoj su učestvovali predstavnici iz Makedonije, Slovenije, Hrvatske, BiH i Crne Gore. 

Predstavljeni su projekti i aktivnosti koji se provode u cilju ispunjavanja glavnog zadatka u energetskoj tranziciji – dekarbonizaciji.

Jovišević se osvrnuo na 2017. godinu, kada je proces dekarbonizacije u Banjaluci započeo izgradnjom Eko toplana, koje su zahvaljujući prelasku sa fosilnog goriva na obnovljivi izvor energije, Banjaluku svrstale na mapu zelenih gradova Evrope. 

"Izvršili smo skoro potpunu dekarbonizaciju kada je riječ o sistemu daljinskog grijanja, prelaskom na obnovljivi izvor energije iz kojeg proizvodimo 97% toplotne energije" istakao je Jovišević.

Sa druge strane, naveo je da energetska obnova objekata nije zaživjela. 

"Postojali su fondovi, kao i ideje od strane Grada Banjaluka, ali mi kao preduzeće koje se bavi daljinskim grijanjem nismo bili uključeni u te projekte. Međutim, ti programi nisu zaživjeli na nivou grada. Tu smo, nažalost, trenutno na veoma niskom nivou" zaključio je Jovišević.

Tokom četiri dana, na Susretima toplana, koji imaju regionalni i međunarodni karakter, predstavili su se brojni eksperti iz oblasti energetike, predstavnici sistema daljinskog grijanja i renomiranih kompanija iz energetskog sektora, kao i studenti/doktorandi tehničkih fakulteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije