BiH

Eksplozije mina i bombi otežavaju gašenje požara kod Trebinja

Eksplozije mina i bombi otežavaju gašenje požara kod Trebinja
Foto: N.N. | Eksplozije mina i bombi otežavaju gašenje požara kod Trebinja

TREBINJE - Požar, koji je u utorak oko 13 časova buknuo iznad trebinjskog prigradskog naselja Banjevci, pretvorio se u vatrenu stihiju dugačku preko 15 kilometara, protiv koje su se i juče borili sva raspoloživa protivpožarna sredstva, vatrogasci i mještani.

Najgora situacija je na opožarenim površinama pored magistralnog puta Trebinje - Bileća, gdje je, prema izjavama vatrogasaca i mještana, pored puta odjeknulo na desetine eksplozija, nastalih od odbačenog naoružanja pored puta.

Pripadnici Dobrovoljnog društva sela Jasen i Mosko kažu da već 24 sata ne spavaju nikako, ni oni ni mještani, jer se vatra u naletima približava i odbija od ovih sela.

"Ugasili smo samo jedan dio požara koji je došao iz kraka Banjevaca, ali se vatra ponovo  vraća", kaže Miroslav Krunić iz ovog dobrovoljnog vatrogasnog društva.

Radoslav Traparić, predsjednik mjesne zajednice Mosko, kaže da su i mještani i vatrogasci od utorka u 14 časova spavali na smjenu svega po dva sata.

"Četrdeset godina sam vatrogasac, ali je ovo jedna od gorih situacija u kojima sam bio, jer su najveći otežavajući faktor mine, bombe, različiti kalibri  municije koji svako malo eksplodiraju, kao da je rat, ne smiješ prići, pa zasad samo branimo vatri da ne pređe na drugu stranu puta, odnosno da ne uhvati grmlje i suvu travu podnožja Leotara", kazao je vatrogasac Radovan Crnogorac.

Komandir Vatrogasne jedinice Trebinje Spaso Rosić je potvrdio da je zasad najveća bojazan planina Leotar, jer kada bi vatra prešla na drugu stranu magistralnog puta teško bi se zaustavila do vrha planine.

"Da vatra pređe na drugu stranu, postojala bi i ozbiljna bojazan za repetitor na Leotaru, jer to ne bi mogao zaustaviti niko, ni helikopteri, ni svo ljudstvo kojim raspolažemo, ali mi nećemo dozvoliti da do toga dođe", kaže Rosić, koji je na lokalitet Mili, na pomenutom magistralnom pravcu, stigao iz pravca sela Vrbno - Budoši, kojim se približava jedan krak požara.

Nada se polaže u helikopter kojim je Helikopterski servis RS trebalo sinoć da dejstvuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije