BiH

Emil Vlajki: U Srebrenici nije bilo genocida

Emil Vlajki: U Srebrenici nije bilo genocida
Emil Vlajki: U Srebrenici nije bilo genocida
Srna

SARAJEVO - Potpredsjednik Republike Srpske (RS) Emil Vlajki rekao je da se u Srebrenici nije desio genocid, jer je 30 000 žena, djece, bolesnih i staraca pušteno kućama.

"Nikada nisam negirao zločin u Srebrenici, ali to po meni očito nije bio genocid, jer šta bi se onda sve moglo podrazumijevati pod genocidom... Da su nacisti imali srpsku koncepciju genocidnosti onda bi poslije Drugog svjetskog rata bar četiri od šest miliona stradalih ljudi ostalo u životu", konstatovao je potpredsjednik RS.

Ako se u Srebrenici desio genocid, naglasio je Vlajki, onda bi i ubijanje Srba u Sarajevu ili ono što su radile grupe muslimanskog ratnog komandanta Nasera Orića oko Srebrenice do 1995. godine, palile sela i ubijale civilno stanovništvo samo zato što su bili Srbi, trebalo okarakterisati kao genocid.

"Osuđujem sve one koji ubijaju na etničkoj i vjerskoj osnovi, ali treba biti objektivan i vidjeti da se zločin dešavao nad Srbima i Hrvatima, a ne samo nad Bošnjacima", naglasio je potpredsjednik Srpske za sarajevsku TV1.

On je odbacio i tvrdnju da su Srbi biti agresori u BiH, podsjećajući da su u BiH živjela tri konstitutiuvna naroda - Srbi, Hrvati i tada muslimani, a danas Bošnjaci, te da nijedan od njih nije mogao izvršiti agresiju na BiH.

Na pitanje da li će se kao potpredsjednik RS boriti za njeno otcjepljenje, Vlajki je rekao da će se boriti za RS, entitet koji mora biti samoodrživ, socijalnu pravdu, vjersku toleranciju i ljudske motive koji su protiv bilo kojeg oblika mržnje, kao i protiv četništva, ustaštva i vehabizma.

Vlajki, koji je i autor knjige "Demonizacija Srba", rekao je da su Jevreji krivi za jedan dio srpske patnje o čemu ima i dokaze iz zapadnih izvora.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Marketing tim / 21.09.2021 08:30

Sarajevo - Na Fakultetu za Saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu je otvoren Centar za sigurnost saobraćaja čije je opremanje pomoglo ASA Osiguranje.

ASA Osiguranje | ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Uspješni bosanskohercegovački osiguravatelj pomogao Centar za sigurnost saobraćaja Fakulteta za saobraćaj i komunikacije UNSA sa specijanim vozilom za simulaciju vožnje.

 „Naše aktivnosti realizujemo u skladu sa našim smjernicama podrške zajednici u kojoj djelujemo. Veća sigurnost svih učesnika u saobraćaju je nešto čemu mi u ASA Osiguranju posvećujemo veliku pažnju na strateškom i operativnom planu, te smo sa velikim zadovoljstvom podržali opremanje ovog centra sa softiciranim vozilom za simulaciju vožnje. Vjerujem da će ovo namjenski adaptirano vozilo zajedno sa ostalom visokokvalitetnom opremom koju Centar posjeduje, biti korisno za studente, i unaprijediti i olakšati im usvajanje novih znanja“, izjavio je Adnan Hodžić, predsjednik Uprave i Direktor ASA Osiguranja.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Fakultet za saobraćaj i komunikacije UNSA je od 14. do 16. septembra ugostio eminentne stručnjake i univerzitetske profesore iz EU i regiona u okviru „Erasmus +“ programa i projekta koji za cilj ima poboljšanje sigurnosti saobraćaja u zemljama Zapadnog Balkana.

U radnim sesijama tokom susreta učešće je uzeo i Arnes Hadžiosmanović, Izvršni Direktor i član Uprave ASA Osiguranja, koji je učesnicima održao predavanje na temu uloge osiguravajućih kuća u polju sigurnosti saobraćaja i najboljih praksi u BiH.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Povećanje stepena sigurnosti saobraćaja ima veliki uticaj na rad i finansijsko poslovanje osiguravajućih društava. Globalne i evropske prakse koje dovode u vezu rad osiguravajućih društava i institucija koje se bave sigurnošću saobraćaja nažalost nisu identične praksama koje imamo u BiH. Mi u ASA Osiguranju smatramo da sinergija između akademije, realnog sektora i relevantnih institucija koje se bave pitanjima sigurnosti saobraćaja je jedini ispravni put kojim sve interesne strane trebaju zajedničiki poći. ASA Osiguranje je kao odgovorno društvo već poduzelo konkretne korake u tom pravcu ne samo opremanjem Centra za sigurnost saobraćaja, nego i putem stipendiranja studenata zadnjih godina Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i garantovanjem radnog mjesta nakon uspješno okončanog studija. Na taj način kreiramo društveni i poslovni okvir za zajedničko djelovanje visokoobrazovanog akademskog kadra i realnog sektora, a u korist šire zajednice“, istakao je Hadžiosmanović.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Ovim povodom ASA Osiguranju je dodjeljena i zahvalnica ispred Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i strukovnog Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija BiH, na pomoći koju ova renomirana osiguravajuća kuća pruža u edukaciji budućih inžinjera saobraćajne struke.

Najčitanije