BiH

Emil Vlajki: U Srebrenici nije bilo genocida

Emil Vlajki: U Srebrenici nije bilo genocida
Emil Vlajki: U Srebrenici nije bilo genocida
Srna

SARAJEVO - Potpredsjednik Republike Srpske (RS) Emil Vlajki rekao je da se u Srebrenici nije desio genocid, jer je 30 000 žena, djece, bolesnih i staraca pušteno kućama.

"Nikada nisam negirao zločin u Srebrenici, ali to po meni očito nije bio genocid, jer šta bi se onda sve moglo podrazumijevati pod genocidom... Da su nacisti imali srpsku koncepciju genocidnosti onda bi poslije Drugog svjetskog rata bar četiri od šest miliona stradalih ljudi ostalo u životu", konstatovao je potpredsjednik RS.

Ako se u Srebrenici desio genocid, naglasio je Vlajki, onda bi i ubijanje Srba u Sarajevu ili ono što su radile grupe muslimanskog ratnog komandanta Nasera Orića oko Srebrenice do 1995. godine, palile sela i ubijale civilno stanovništvo samo zato što su bili Srbi, trebalo okarakterisati kao genocid.

"Osuđujem sve one koji ubijaju na etničkoj i vjerskoj osnovi, ali treba biti objektivan i vidjeti da se zločin dešavao nad Srbima i Hrvatima, a ne samo nad Bošnjacima", naglasio je potpredsjednik Srpske za sarajevsku TV1.

On je odbacio i tvrdnju da su Srbi biti agresori u BiH, podsjećajući da su u BiH živjela tri konstitutiuvna naroda - Srbi, Hrvati i tada muslimani, a danas Bošnjaci, te da nijedan od njih nije mogao izvršiti agresiju na BiH.

Na pitanje da li će se kao potpredsjednik RS boriti za njeno otcjepljenje, Vlajki je rekao da će se boriti za RS, entitet koji mora biti samoodrživ, socijalnu pravdu, vjersku toleranciju i ljudske motive koji su protiv bilo kojeg oblika mržnje, kao i protiv četništva, ustaštva i vehabizma.

Vlajki, koji je i autor knjige "Demonizacija Srba", rekao je da su Jevreji krivi za jedan dio srpske patnje o čemu ima i dokaze iz zapadnih izvora.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije