BiH

Endrju Džuel za "Nezavisne": Spremni smo za razgovor sa bh. vlastima

Endrju Džuel za "Nezavisne": Spremni smo za razgovor sa bh. vlastima
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Endrju Džuel za "Nezavisne": Spremni smo za razgovor sa bh. vlastima

BANJALUKA, SARAJEVO - Međunarodni monetarni fond (MMF) će biti spreman da pomogne BiH u slučaju da se zbog korone pogorša ekonomska situacija, ali će to biti moguće samo pod novim proširenim aranžmanom, rekao je za "Nezavisne" Endrju Džuel, rezidentni predstavnik te institucije u Sarajevu.

Na naše pitanje da li bi BiH i ove godine mogla očekivati Instrument brze finansijske pomoći (RFI), koji je u visini od 330 miliona evra dodijeljen prošle godine, Džuel je odgovorio odrično.

"BiH neće dobiti novi RFI. Ako bude novog sporazuma, on će biti u vidu proširenog aranžmana", rekao je Džuel i pojasnio da činjenica da bi ekonomska situacija mogla da se pogorša ne znači automatski i da će lakše biti ispregovarati novi aranžman. Džuel je, međutim, rekao da je MMF spreman u svakom trenutku nastaviti razgovore s domaćim vlastima.

"Zadnji sastanak s bh. vlastima smo imali sredinom decembra i, nažalost, nismo mogli postići dogovor, ali spremni smo nastaviti razgovore", rekao je Džuel.

On je istakao da trenutno postoje neslaganja i sa predstavnicima Vlade RS i sa predstavnicima Vlade FBiH. Kako je naglasio, s Vladom FBiH MMF ima neslaganje u vezi s njihovim programom kreditnih garancija, dok su neslaganja s Vladom RS vezana za nekoliko pitanja koja, kako je rekao, RS vidi kao prenos nadležnosti.

"U medijima se dosta govorilo o zakonu o elektronskom potpisu na državnom nivou koji bismo mi željeli da vidimo. Tu su i zakoni o električnoj energiji i gasu, kao i jedinstveni registar računa privatnih lica u Centralnoj banci BiH", rekao je.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH su nas uputili na Kancelariju predsjedavajućeg Savjeta ministara, ali su nas oni vratili na Ministarstvo finansija i trezora, da od njih zatražimo komentar. U tom ministarstvu kažu da se svi pregovori i aktivnosti u vezi s ovim pitanjem vode u Fiskalnom savjetu BiH, a da je Vjekoslav Bevanda, ministar finansija, samo jedan od šest članova.

U Ministarstvu finansija RS kažu da su otvoreni za saradnju s MMF-om, ali da očekuju da budu tretirani kao ravnopravni partneri.

"U budućim pregovorima evidentno je da nećemo biti u prilici staviti svoj potpis na Pismo namjere, u kojem će biti stavke koje se odnose na politička uslovljavanja i prenos nadležnosti sa RS na BiH", rekli su u ovom ministarstvu za "Nezavisne". Dodaju da je zbog posljedica pandemije potrebno obezbijediti sredstva za ostvarenje ključnih politika i ciljeva, prije svega održavanja zdravlja stanovništva, te naglašavaju da su spremni ove potrebe nadomjestiti iz alternativnih izvora.

Što se tiče predviđanja MMF-a u vezi sa stanjem ekonomije, Džuel kaže za "Nezavisne" da očekuju oporavak u drugoj polovini godine i rast od 3,5 odsto. Ukoliko se, međutim, nastave problemi s vakcinama, Džuel kaže da je moguća promjena procjene nadolje.

"Mi smo radili pod pretpostavkom da će vakcine biti široko dostupne u drugoj polovini godine. Ako se to ne dogodi, izvjesno je da ćemo morati revidirati naše procjene. Iskreno rečeno, nabavka vakcina nije najbolje prošla u BiH, ali i u drugim dijelovima Evrope je usporena. Uz to, pojavljuju se nove sorte virusa, koje se masovno šire. Vidimo da se infekcije ubrzavaju, što je zabrinjavajuće", rekao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije