BiH

Pratite nas na Google news

Enveru Buzi 12 godina zbog zločina nad Hrvatima

Enveru Buzi 12 godina zbog zločina nad Hrvatima
Foto: Ilustracija | Enveru Buzi 12 godina zbog zločina nad Hrvatima
Srna

SARAJEVO - Sud BiH osudio je Envera Buzu na 12 godina zatvora zbog zločina nad civilima hrvatske nacionalnosti u septembru 1993. godine u Uzdolu kod Prozora.

Buza, koji je bivši vršilac dužnosti komandanta Samostalnog bataljona Prozor Armije RBiH, proglašen je krivim da je za vrijeme rata u BiH postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava o zaštiti civila.

Sudsko vijeće utvrdilo je da je Buza imao stvarnu i efektivnu kontrolu nad jedinicom koja je 14. septembra 1993. godine izvršila napad na selo Uzdol, gdje je na okrutan i svirep način ubijeno 27 hrvatskih civila, među kojim je najmlađa žrtva imala deset godina, prenosi Birn.

"Utvrđeno je da su u napad izvršile jedinice Samostalnog bataljona pod konotrolom Buze, kao i dio pripadnika policije, koji su, takođe, bili pod kontrolom optuženog… Jedini zaključak Vijeća jeste da su stradali žrtve bili civili koji nisu učestvovali u borbenim dejstvima", rekla je predsjedavajući sudija Željka Marenić.

Buza je presudom oslobođen obaveze plaćanja troškova postupka, a porodice žrtava su upućeni na parnicu.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije