BiH

Erdoan: Region je važan za stabilnost cijele Evrope

Erdoan: Region je važan za stabilnost cijele Evrope
Foto: N.N. | Erdoan: Region je važan za stabilnost cijele Evrope

​JAHORINA - Plenarna sesija samita Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP), kojom se završava jednogodišnje predsjedavanje BiH ovoj regionalnoj inicijativi, počela je danas na Jahorini.

Redžep Tajip Erdoan, predsjednik Turske, zahvalio se Miloradu Dodiku, predsjedavajućem Predsjendištva BiH i članovima Predsjendištva na gostoprimstvu.

"Ovaj region je važan za stabilnost cijele Evrope. Turska je uvijek pružala jaku podršku zemljama Balkana i dalje će nastaviti kada su u pitanju sjevernoatlanske integracije", rekao je Erdoan.

Ističe da vidi da je politka proširenja EU blokirana zbog nekih politika.

"Tokom našeg mandata 2021. godine radićemo na proširenju saradnje, proširenje komunikacijskih ruta u regiji", kazao je Erdoan.

Govorio je i o tome da je Turska danas utočište za oko četiri miliona izbjeglih od toga 3,6 miliona iz Sirije, te da je Turska za to izdvojila 36 miliona eura pomoći.

"U ovom teškom procesu nismo dobili potrebnu podršku EU. EU nije ispunila obećanje da će pomoći Turskoj, od planirnaih 6 milijardi eura za pomoć izbjeglicama dali su samo 2,5 miliona eura" , kazao je Erdoan.

Istakao je da je autoput Sarajevo – Beograd od izuzetne važnosti za cijelu regiju.

"Potpisali su ugovore i sa srpskom i sa bh stranom i očekujemo da izgradnja uskoro počne", rekao je Erdoan, kazavši da je od izuzetne važnosti za saradnju da se pojača putna i digitalna infrastruktura.

Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore, kaže da se govorilo o povezivanju regije, integraciji u EU.

"Izazovi i zadaci koji su pred nama su nepromijenjeni. Dva su utiska obilježila vrijeme, prvi je zastoj u EU integracijama zemalja. Crna gora takođe nije dobila signal. Ne hitrim sa zaključcima, ali utisak je da je napredak izostao. Pitanje je da li su zemlje zapadnog Balkana privilegovani susjedi? Nadam ose da će EU konstituisanjem novih institucija uvidjeti važnost propirenja”, rekao je Đukanović, dodavši da zemlje regiona moraju imati jasan stav i perspektivu.

Ističe da je preduslov za sve povezivanje regiona.

“Najvažnije je povezivanje regiona u svim aspektima”, rekao je Đukanović.

Stevo Pendarovski, predsjednik Sjeverne Makedonije, kazao je da se u ovoj zemlji vratila nada, te da preuzimaju konkretne korake kako bi pristupili pregovorima sa EU.

Ističe da su dobili i poziv za članstvo u NATO, te da se nada da će EU ispuniti sad svoj dio, jer je Sjeverna Makedonija to učinila.

"Sad nam svima treba hrabro, vizionarsko vodstvo kako bi išli ka članstvu ka EU”, isitče Pendarovski.

Izrazio je nadu da će Sjeverna Makedonija početi pregovore iduće godine.

Naglasio je važnost što bolje saradnje u regionu u svim aspektima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije