BiH

Eskobar: Korištenje bonskih ovlaštenja je "nuklearna" opcija

Eskobar: Korištenje bonskih ovlaštenja je "nuklearna" opcija
Foto: Printscreen | Eskobar: Korištenje bonskih ovlaštenja je "nukelarna" opcija

VAŠINGTON - SAD podržavaju ulogu visokog predstavnika, ali on je samo jedan od alata na ostvarivanje uticaja u BiH a bonska ovlaštenja su zadnja opcija, rekao je Gabriel Eskobar, specijalni predstavnik SAD i zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju na saslušanju u Pododboru za Evropu i regionalnu bezbjednost u Senatu SAD

"Mi se nadamo da će naši partneri koji su proevropski orjentisani biti u stanju da rješe izazove sami među sobom. Mi podržavamo bonska ovlaštenja ali to je zaista posljednja 'nuklearna' opcija. Mi mislimo da je politički sistem i da su politički lideri dovoljno zreli da probleme riješe sami unutrašnjim procesima", rekao je Eskobar.

On je dodao da pojedini analitičari pretjeruju kada kažu da je BiH na ivici rata, i podsjetio da u zemlji djeluje EUFOR, ni Srbija ni Hrvatska ne žele rat na svojoj teritoriji, a NATO ima svoje predstavnike.

"Što se tiče visokog predstavnika, već duže vrijeme je plan da se njegova uloga smanjuje i mi želimo da vidimo da su uslovi za završavanje misije ispunjeni", rekao je Eskobar.

Govoreći o sankcijama protiv Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH, rekao je da su to individualne sankcije i da nisu uperene protiv srpskog naroda ili Republike Srpske.

Na pitanje da li je SAD partner sa EU kada su u pitanju sankcije, Eskobar je odgovorio potvrdno, i dodao da su SAD u stalnom dijalogu s EU da oni iskoriste svoje sankcije, bolje prate tokove novca iz BiH, i uvedu zabrane putovanja za korumpirane zvaničnike BiH.

"Upravo ovih dana vodimo važne razgovore s našim britanskim kolegama koji su zainteresovani da svoje sankcije usklade s našima. To je jako važno jer mnogo novca iz BiH prolazi kroz važne finanasijske centre u Londonu i Njujorku i zato je to veoma važno", rekao je Eskobar.

Eskobar je rekao da se nada da će se Srbi vratiti u institucije, ali da će do tada SAD voditi dijalog s opozicionim liderima i svima onima koji mogu pomoći da se Srbi  vrate za sto.

On je rekao da je u većini regiona ostvaren napredak, ali da je u BiH idalje prisutna velika politička kriza koju karakteriše endemska korupcija.

"Svi oni koji se upuštaju u destabilišuće koruptivne aktivnosti treba da znaju da će biti posljedica. Koristićemo sve alate koji nam stoje na raspolaganju kako bismo stali na put svima onima koji zaustavljaju regionalni napredak ostvarujući za sebe finansijsku i političku korist", rekao je Eskobar. Dodao je da su SAD zajedno s Evropom idalje opredijeljene da pomognu da se ostvare reforme na putu zemalja ka EU i ka NATO-u za one koji se za to opredijele.

"Uvjereni smo da ćemo riješiti problem u BiH kroz naš angažman", rekao je Eskobar i dodao da je cilj da se provede ograničena ustavna reforma i rješenje problema s Izbornim zakonom. 

Na pitanja o tome zašto je Dejton idalje na snazi, Eskobar je rekao da Dejtonski sporazum nije razlog za nazadak BiH, nego endemska korupcija.

"Želim da naglasim da koliko god Milorad Dodik bio težak, on nije jedini problem", rekao je Eskobar, i dodao da temeljni problem u BiH nije etnonacionalizam, nego korupcija.

"To je najkorupmiranija zemlja u regionu i treća po korupciji u Evropi i glavni razlog odlaska mladih iz zemlje", rekao je Eskobar.

Eskobar je naglasio da SAD podržavaju sve inicijative poput Otvorenog Balkana koje zemlje pripremaju za unutrašnje tržište EU i jačaju institucije, te je dodao da SAD moraju da nastave angažman u regionu kako bi spriječili negativno djelovanje Rusije i Kine.

"Naša je nada da možemo zaštititi te zemlje od toga da ih Rusija koristi kao distraskciju za NATO od onoga što se dešava u Ukrajini. Pažljivo pratimo šta se dešava u oba regiona i imamo snage da reagujemo", rekao je on i dodao da su neke od zemalja u regionu članice NATO-a koji doprinose akcijama NATO i porukama koje NATO šalje.

Na pitanje da li vjeruje da će Rusija spriječiti produžetak mandata EUFOR-a, Eskobar je rekao da je Rusija prošli put pristala na produženje mandata, i da vjeruje da se neće protiviti ni naredni put jer, kako je istako, u interesu svih je da region ostane stabilan.

"Barem kada su u pitanju sukobi. Osim toga, radimo s našim evropskim kolegama da pojačaju svoje kapacitete i da budu spremni na svaki scenario. Vjerujem da je EUFOR spreman da održi mir u BiH", rekao je Eskobar.

Džijen Šehin, predsjednica Pododbora za Evropu i regionalnu bezbjednost u Senatu SAD je rekla da je ovaj region ostao prioritet za SAD i da je važno da se izgradi održiv mir i da u većini zemalja postoji konkretan i opipljiv napredak.

"Ali ima i prostora gdje moramo uložiti dodati napor. BiH je suočena s neizvjesnom budućnošću jer Milorad Dodik želi oslabiti vladu time što planira otcjepljenje i tako rizikuje jedinstvo BiH kao države. Istovremeno korupcija sprečava napredak i tjera mlade ljude da odlaze i zemlje", rekla je ona i podržala Otvoreni Balkan kao način da region bolje sarađuje.

Ron Džonson, zamjenik predsjednika Pododbora je rekao da SAD neće nametati rješenja, te je naglasio da je stabilnost zapadnog Balakna važna za SAD i da su zavrinuti za kineske aktivnosti za koje je rekao da podstriču korupciju.

"Veoma snažan signal koji treba da pošaljemo je da želimo podržati, da nećemo nametati rješenja. To je naša opredijeljenost na nestranačkoj bazi, bez obzira da li je u Bijeloj kući demokratska ili republikanska administracija, želimo vidjeti mir i stablnsno u regionu", rekao je Džonson.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije