BiH

Eskobar: Ne postoji mogućnost otcjepljenja Republike Srpske

Eskobar: Ne postoji mogućnost otcjepljenja Republike Srpske
Foto: U.S. Embassy in Serbia | Eskobar: Ne postoji mogućnost otcjeplenja Republike Srpske
Tanjug

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić razgovarao je sa zamjenikom američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom predsjednika SAD za zapadni Balkanu Gabirelom Eskobarom.

Sagovornici su razgovarali o evropskim integracijama Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana. Specijalni izaslanik predsjednika SAD za zapadni Balkan istakao je da što prije treba izvršiti integraciju zapadnog Balkana u EU jer su ljudi Balkana povezani s Evropom u ekonomskom i kulturnom smislu.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić istakao je kao ohrabrujuću činjenicu da proširenje EU na zapadni Balkan nije isključeno. Zajednički je konstatovano da integracija u EU može biti faktor stabilizacije političkih prilika u regiji.

Eskobar je izrazio punu podršku suverenitetu i terirorijalnom integritetu BiH, te da ne postoji nikakva ustavna mogućnost za otcjepljenje manjeg bh. entiteta. Osudio je najavu poteza člana Predsjedništva BiH iz entiteta RS koji vode ka eskalaciji.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je da na provokacije Dodika se neće nasjedati, te da strogo insistira samo na institucionalnom odgovoru i radu Tužilaštva BiH.

Specijalni izaslanik predsjednika SAD za zapadni Balkan Gabirel Eskobar naveo je da je upravo takav liderski pristup u rješavanju problema ono što SAD podržavaju.

Predsjedavajući Komšić upoznao je specijalnog izalazanika predsjednika SAD o policijskoj vježbi koja će se održati sutra u Istočnom Sarajevu, Doboju i Prijedoru u kojoj učestvuju MUP i Žandarmerija RS, te da je jasno kako je riječ o još jednom provokativnom potezu s ciljem proizvodnje konflikta, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije