BiH

Eskobar razgovarao sa Fortom: Za napredak BiH potrebne nove generacije lidera

Eskobar razgovarao sa Fortom: Za napredak BiH potrebne nove generacije lidera
Foto: Naša stranka | Eskobar razgovaro sa Fortom: Za napredak BiH potrebne nove generacije lidera

VAŠINGTON - Članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji i NATO savezu je strateški interes, odnosno garant stabilnosti, a time i ekonomskog napretka, poručio je ministar transporta i saobraćaja BiH Edin Forto tokom sastanka sa specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom.

"Krucijalni investicijski i infrastrukturni projekti zahtijevaju političku i ekonomsku stabilnost, dok stalna proizvodnja političkih kriza osim jeftinog populizma nanosi samo štetu svim građanima BiH", rekao je Forto tokom sastanka koji je održan u Stejt Departmentu u Vašingtonu.

Eskobar je naglasio da Sjedinjene Američke Države ostaju snažan prijatelj i partner Bosne i Hercegovine, spremne zaštititi Dejtonski sporazum, njen teritorijalni integritet i njene institucije. Istakao je, kako prenosi Fena, da će SAD nastaviti intenzivnu saradnju sa institucijama Bosne i Hercegovine u cilju provođenja reformi neophodnih za nastavak evroatlantskih integracija.

Američki izaslanik je naveo kako problem Bosne i Hercegovine nije etničke prirode, nego se ogleda u sistemskoj korupciji koja se već dug niz godina pokušava prikriti fabrikovanjem kriza. Zato, kako je naglasio, krucijalno važnu ulogu za sve zemlje Zapadnog Balkana imaju reforme u oblasti vladavine prava čija provođenje je obaveza na putu članstva u Evropskoj uniji.

"Za takve procese potrebne su nove generacije lidera, kakve već vidimo među vama, koji će se fokusirati na razvoj i jačanje ekonomije cijelog regiona, u čemu ćete imati podršku SAD-a", zaključio je Escobar, saopštila je Naša stranka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije