BiH

"Evropska unija veoma zahtjevna prema BiH"

"Evropska unija veoma zahtjevna prema BiH"
Foto: N.N. | "Evropska unija veoma zahtjevna prema BiH"

SARAJEVO - Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija smatra da su uslovi za kandidatski status BiH u EU podignuti na najvišu ljestvicu, mnogo više nego većini zemalja.

On je članovima Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH danas naveo u kojoj su fazi zakoni koji su uslov za kandidatski status.

Tegeltija je rekao da je Zakon o javnim nabavkama upućen u parlamentarnu proceduru, a da su Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/ BiH i Zakon o sprečavanju sukoba interesa u završnoj fazi izrade u Ministarstvu pravde, te da će potom biti na sjednici Savjeta ministara i upućeni u dalju proceduru.

On je napomenuo da su većini zemalja uslovi iz oblasti vladavine prava postavljeni tek kada su postale punopravne članice EU.

Tegeltija je dodao da BiH ima kapacitete za ispunjavanje uslova u vezi sa ova tri zakona i druge mjere kredibilne za kandidatski status.

On je napomenuo da su već otvorene nove priče o dodatnim uslovima i da se danas već govori o izbornom zakonodavstvu, ustavnim promjenama i sličnim stvarima.

Tegeltija je rekao da u vezi sa Zakonom o VSTS-u postoje neslaganja, budući da predstavnici institucija Republike Srpske smatraju da je mnogo problema u pravosuđu, te da je potrebno pristupiti cjelovitoj reformi.

"Stanovište svih u Republici Srpskoj je da je potrebno pristupiti cjelovitoj reformi pravosudnog sistema u BiH i da se izmjenom Zakona o VSTS-u neće riješiti ta situacija. Nema problema da po principu odlučivanja Zakon o VSTS dobije podršku u Savjetu ministara prostom većinom i može ići na odlučivanje i bez glasova ministara iz Republike Srpske, a kakvu će sudbinu doživjeti u parlamentu, ostaje da se vidi", dodao je Tegeltija.

On je naveo da, prema informacijama koje ima iz Ministarstva pravde u Savjetu ministara, sada nema velikih nesaglasnosti o Zakonu o sprečavanju sukoba interesa i da će čim bude usaglašen biti upućen u proceduru odlučivanja u Parlamentarnu skupštinu.

Tegeltija je podsjetio da je proces reformi u pravosuđu sa Evropskom komisijom započet 2011. godine i da je zablokiran, te da Republika Srpska ima vrlo loše iskustvo sa tim procesom.

"Cjelokupna reforma znači stav većine poslanika Predstavničkog doma koji dolaze iz Republike Srpske i stavovi četiri od pet delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Kada je o Savjetu ministara riječ, neće biti blokade za usvajanje ovog zakona. Koliko ćete biti u parlamentu u mogućnosti da ga usaglasite i usvojite, ne mogu u ovom trenutku da procjenjujem", rekao je on.

Tegeltija kaže da se uvijek zalagao za konsenzus u Savjetu ministara, ali da nikada nije blokirao nijedno zakonsko rješenje za koje ne postoji konsenzus i za koje ne mora da glasa.

"Savjet ministara neće biti prepreka za usvajanje zakona ni za cjelovitu reformu pravosuđa", istakao je Tegeltija i podsjetio da su kompetencije ministara u Savjetu ministara mnogo veće nego u entitetskim vladama.

Tegeltija je, govoreći o smjeni ministra pravde u Savjetu ministara Josipa Grubeše, podsjetio da su članovi Komisije već pokrenuli tu proceduru i da treba sačekati kakvu će sudbinu imati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije