BiH

Evropski parlament ponovo o BiH i sankcijama

Evropski parlament ponovo o BiH i sankcijama
Foto: Arhiva | Evropski parlament ponovo o BiH i sankcijama

STRAZBUR - Evropski parlament će na današnjoj sjednici ponovo raspravljati o situaciji u BiH, a neki poslanici predlažu da se protiv Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva, uvedu sankcije.

Napomene radi, Evropski parlament nema nikakve nadležnosti kada su sankcije u pitanju, već je to nadležnost Savjeta EU i Evropske komisije, međutim glasanje u EP može indirektno uticati na raspoloženje među državama članicama.

Podsjećanja radi, na posljednjem sastanku ministara spoljnih poslova EU na kojem je raspravljano o situaciji u BiH, ostavljena je mogućnost da EU uvede sankcije, međutim Mađarska je idalje protiv.

Zasada je najavljena suspenzija IPA sredstava za RS dok se predstavnici RS u potpunosti ne vrate u institucije BiH.

Kako prenosi RTRS, Predstavištvo RS u Briselu je uputilo pismo evroparlamentarcima, a Marko Đuragić, šef Predstavništva, je rekao da postoji dosta dezinformacija u medijima i u izjavama raznih političkih aktera u samoj EU, prema kojim je navodno RS destabilizujući faktor, njeni političari žele secesiju i ne dozvoljavaju BiH dalji evropski put.

"Naša obaveza pred svaki bitan sastanak jeste da pošaljemo poruke koje su odraz stvarnog stanja i pozicija RS na trenutne političke procese u BiH", naglasio je Đuragić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije