BiH

Evropski zvaničnici poslali ozbiljna upozorenja balkanskim liderima

Evropski zvaničnici poslali ozbiljna upozorenja balkanskim liderima
Foto: N.N. | Hladan tuš za balkanske lidere

​BRISEL, BANJALUKA - Evropski zvaničnici koji završavaju mandat u evropskim institucijama su u razgovoru s liderima zemalja zapadnog Balkana poslali ozbiljna upozorenja i prenijeli zabrinutost u vezi s narednim koracima u evropskim integracijama regiona, saznaju "Nezavisne".

Kako saznajemo, evropski lideri su izrazili nadu da region neće izgubiti evropsku perspektivu, ali, za razliku od ranijih mjeseci i godina, ovog puta je bilo više upozorenja i potencijalnih problema. Kako im je rečeno, veći dio članica EU je za nastavak evropskih integracija, ali da je potrebno da zemlje zapadnog Balkana pojačaju reformske napore kako bi pružili argumente prilikom sastanka evropskih lidera u martu sljedeće godine da se zapadnom Balkanu odobre naredni koraci.

Podsjećanja radi, "Nezavisne" su prve pisale o mogućnosti da se evropska perspektiva zapadnog Balkana zamijeni specijalnim ili privilegovanim partnerstvom, koje bi bilo zasnovano na ekonomskim temeljima. Pojedini regionalni mediji su takođe ovih dana pisali o ovoj mogućnosti i činjenici da se u Briselu nezvanično sve više govori o tome da je potrebno naći neku zamjenu za punopravno članstvo.

Iz Kabineta Federike Mogerini, odlazeće visoke predstavnice za spoljne poslove i bezbjednost, je nakon večere koju je imala u utorak s članovima Predsjednišva BiH i najvišim zvaničnicima Srbije, Albanije, Kosova, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, izraženo žaljenje zbog odluke Evropskog savjeta da se ne otvore pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Dodaju da se Mogerinijeva saglasila s balkanskim liderima da su evropske integracije zapadnog Balkana ključni strateški cilj u zajedničkom interesu EU i regiona.

"Zapadnobalkanski partneri su ponovo potvrdili snažnu privrženost evropskoj budućnosti, reformama koje to traži, prvenstveno na korist svojih građana, kao i privrženost regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima", navedeno je u saopštenju Mogerinijeve.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz RS, je rekao da su na sastanku s Johanesom Hanom, komesarom EU za proširenje, potvrđene razlike u viđenjima članova Predsjedništva o BiH i da nije bilo važnih zaključaka niti obavezujućih stavki za BiH. Dodik je naveo da su predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva Šefik Džaferović naglasili da su za put BiH i u EU i u NATO, dok je on istakao da je za saradnju samo na evropskom putu.

"Razgovarali smo o situaciji u EU i u BiH, međusobno se upoznali i potvrdili razliku u viđenjima o samoj BiH od strane Predsjedništva. Istaknuta je potreba da se usmjerimo ka evropskim integracijama i da se pitanja ne uslovljavaju", izjavio je Dodik.

Komšić i Džaferović su takođe naglasili da postoji razlika u pogledu puta ka NATO-u, a uz to su istakli da su razočarani odlukom o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji.

"Uprkos tome, ponovili smo Hanu da BiH nema luksuz da odustane od evropskog, ali i NATO puta", rekao je Komšić nakon sastanka s Hanom.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, je nakon sastanka sa Žan-Klodom Junkerom, predsjednikom odlazeće Evropske komisije, u pesimističnom tonu rekao da Srbija ostaje na evropskom putu mada nikome nije jasno šta će se zbivati u EU.

"I dalje je strateški cilj Srbije put ka EU, ali taktički moramo da se prilagodimo, jer je sudija odlučio da promeni pravila u toku igre", naglasio je Vučić i dodao da očekujte racionalan pristup EU evropskim integracijama, ali ne neki strahoviti entuzijazam i ogromnu energiju.

Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore, rekao je da trenutna politka EU prema regionu nije u najboljem evropskom interesu.

"Mi nismo samo zemlje Balkana, nego i evropske zemlje, koje samim tim imaju potrebu i mogućnost da govore o perspektivi naše zajedničke evropske kuće", istakao je Đukanović, saopšteno je u njegovom kabinetu.

Vučićeva šala

Kako se vidi na snimku objavljenom na YouTube kanalu predsjednika Crne Gore Mila Ðukanovića, susret lidera regiona bio je opušten, a nisu izostale ni šale.

Jedna je bila usmjerena prema Hašimu Tačiju, koji se s kolegama iz regiona pozdravljao na srpskom jeziku.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić se na račun Mogerinijeve i Tačija našalio i "prozvao" ih zbog poljubaca koje su razmijenili.

"Hašime, Federika najviše voli s tobom da se ljubi", rekao je Vučić.

Tači ga je razumio, što se vidjelo po njegovoj reakciji, koju je Vučić prokomentarisao uz smijeh:

"Vidi kako se pravi da ne razumije srpski, a priča bre srpski."

Vučić je, inače, poklonio predsjedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru vinjak star 40 godina.

"Probali smo ga zajedno kada je bio u Beogradu. Inače on uopšte nije pijanac, kako to neki zluradi ljudi tvrde, već fantastičan čovek, koji će nam, uz Mogerinijevu, nedostajati u svakom smislu", rekao je Vučić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije