BiH

FBiH nedostaje više od 1.500 policajaca, prioritet redovni, a ne rezervni sastav

FBiH nedostaje više od 1.500 policajaca, prioritet redovni, a ne rezervni sastav
Foto: FUP | FBiH nedostaje više od 1.500 policajaca, prioritet redovni, a ne rezervni sastav

SARAJEVO - Prve inicijative i analize pokazuju da Federaciji BiH nedostaje 1.526 redovnih policajaca, uključujući sve kantone i Federalnu upravu policije (FUP), i to će prema izjavama političara biti prioritet, a ne rezervni sastav, koji takođe nije isključen.

Naime, nakon usvajanja Nacrta zakona u Republici Srpskoj, koji će omogućiti da se uvede rezervni sastav policije, iz Federacije je stigao odgovor u vidu zakazivanja sjednice Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH.

Iako se mnogo očekivalo, zaključci Komisije su poprilično amortozovali situaciju i prvobitna očekivanja. Naglašeno je da uvođenje rezervnog sastava policije u FBiH nije isključeno, ali je izvjesno da će prioritet biti popunjavanje nedostajućih redovnih mjesta predviđenih sistematizacijom.

Situacija na terenu pokazuje da najviše policajaca nedostaje Kantonu Sarajevo i to 431, FUP-u nedostaje 235 policajaca, MUP-u HNK 218, TK 173, ZDK 174, MUP-u USK 98, policiji Posavskog kantona 27, BPK-u 41 policajac, SBK-u 36, ZHK-u 50 te MUP-u Kantona 10 43, odnosno ukupno 1.526 policajaca.

U Zenici je čak i upućena inicijativa da se formira rezervni sastav policije, ali nadležni u upravi policije su poručili da je prioritet popuniti redovni sastav, a da će koordinirati s drugim agencijama aktivnosti u vezi s rezervnim.

Demokratska fronta smatra da FBiH treba konkretnije regovati i zakazati vanrednu sjednicu Parlamenta FBiH te raditi na formiranju rezervnog sastava policije, kako bi se poslala poruka RS i tamošnjim aktivnostima.

Ipak, prvi zaključci u FBiH ukazuju na to da se neće žuriti s rezervnim sastavom, već će se sagledati situacija i postupci RS. Koliko će to biti ispravno, pokazaće vrijeme, piše Klix.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije