BiH

FBiH proslavlja dan nezavisnosti

FBiH proslavlja dan nezavisnosti
Foto: N.N. | FBiH proslavlja dan nezavisnosti

SARAJEVO – Građani BiH koji žive u Federaciji danas proslavljaju dan nezavisnosti.

Iz federalnog Ministarstva rada i socijalne politike saopšteno je da je četvrtak, 1. mart, neradni dan i da tada neće raditi državni organi, preduzeća i druga pravna lica u FBiH.

Tog 29.02.1992. se skoro 64 odsto građana BiH izjasnilo da želi živjeti u "suverenoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini, državi ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine - Bošnjaka, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive".

Referendumu je pristupilo ukupno 2.073.568 glasača što je predstavljalo izlaznost od 63,6 posto. Od ukupno izašlih na glasanje njih 99,7 odsto je glasalo za nezavisnost, a 0,3 posto protiv te odluke. Rezultati referenduma su prihvaćeni 6. marta 1992. godine u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Parlament je 28. februara 1995. godine donio odluku da se 1. mart slavi kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Evropska ekonomska zajednica je priznala ovaj dan, a ukaz o proglašenju zakona kojim se 1. mart proglašava Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine i državnim praznikom potpisao je predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović 6. marta 1995. godine.

Prethodno je Zakon o 1. martu donijela Skupština RBiH, 28. februara 1995. Ali, na osnovu ovog akta, danas se Dan nezavisnosti obilježava samo u jednom dijelu teritorije BiH, odnosno u Federaciji BiH.

U Republici Srpskoj ovaj datum se ne obilježava i radni je dan za sve institucije.

Srbe u Republici Srpskoj i BiH 1. mart podsjeća na nelegalni referendum o nezavisnosti BiH, sproveden 1992. godine, na koji većina Srba nije izašla i na kojem su preglasani od druga dva naroda - Bošnjaka i Hrvata.

Istog dana su muslimanski ekstremisti ubili srpskog svata ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji u Sarajevu, što je za mnoge bila najava početka rata u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije